Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLAKŠAJTE JUTARNJE PRIPREME ZA ŠKOLU I POSAO: 7 Montesori saveta da ubrzate decu, naučiće i da pakuju ručak

Izdvajamo nekoliko saveta da se ujutru ubrzate sa decom.

 olaksajte jutra_1976967986 Izvor: Shutterstock

Porodična jutra mogu biti vrlo haotična. Spremanje doručka, oblačenje, buđenje dece, podsećanje šta sve treba da urade... Mnogo obaveza imamo, a vremena je uvek premalo.

Možda će vas zanimati

Deca uvek zaboravljaju šta sve treba da urade i vrlo su spora. Kako biste lakše izašli na kraj sa tim haotičnim jutrom, predlažemo nekoliko Montesori saveta, koji će vam olakšati ceo proces spremanja i izlaska iz kuće.

1. Razgovarajte o jutru

Odaberite neki deo dana koji nije mnogo stresan, recimo dok jedete kolače ili se vozite u autu. Tada započnite razgovor i podsetite decu šta sve ujutru treba da se obavi pre polaska u školu. Možete ih i preslišavati, kako biste čuli da li su se svega setili. Prođite zajedno kroz sve korake, od umivanja, pranja zuba, pa sve do oblačenja jakne i obuvanja patika.

2. Napravite vodič u slikama

Možete napraviti vodič u slikama kako izgleda jutarnja rutina, a uz njega dete može da se podseti da li je uradilo sve što je potrebno. Recimo, slikajte se kako perete zube, kako se oblačite, pakujete ručak. Poređajte sve te obaveze po redu i pustite dete da ih prati. Sa starijom decom možete pisati i spisak obaveza, koje možete okačiti na frižider.

3. Pustite dete da sebi pakuje ručak

Ako možete, najbolje je da ručak spakujete veče pre, pa da vas ujutru čeka spreman. Dobra ideja je da dete počne samo da pakuje sebi ručak. Na početku to radite zajedno, nadgledajte ga. Ovo će vam uštedeti vreme, a opet ćete i dete naučiti da brine o svojoj ishrani, ali i da bude odgovorno i misli na svoje obaveze.

4. Ograničite izbor odeće

Odlično je ako naučite dete da se samo oblači i bira svoju odeću. Ipak, kako se to može odužiti, najbolje je da im suzite taj izbor. U određenom prostoru odvojte predloženu odeću, gde će deca ujutru moći da odaberu.

5. Pustite da osete posledice

Ako deca ne žele da poštuju raspored, pustite ih da osete posledice toga. Recimo, ako ne žele da ustanu iz kreveta, posle prosto neće biti vremena za palačinke sa porodicom. Moraće da pojedu nešto na brzinu u autu. Potrudite se da ovo ne bude vaša kazna, već da dete shvati da je to posledica njegovog ponašanja.

6. Imajte zajedničko vreme

Jedan od razloga zašto deca ujutru odugovlače i zovu vas da im pomognete jeste jer žele da provedu neko vreme uz vas. Odvojte barem pet minuta za ćaskanje ili priču, kako bi dete osetilo bliskost. Možete pričati o omilenoj knjizi, o snovima ili drugarima pre nego što krenete sa spremanjem ujutru.

7. Neka spremanje bude zabavno

Pustite neku muziku uz koji ćete se spremati, prati zube, oblačiti. Pričajte ko je šta sanjao dok se vozite. Možete dan pre pripremiti zajedno mafine za sutrašnji doručak. Ujutru će to biti najzabavniji doručak, jer su učestvovali u njegovoj pripremi.

Porodična jutra zaista mogu biti haotična, ali i vrlo stresna, zato bi trebalo da pronađete načine da sebi i deci ovo olakšate.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica