Postoje dve vrste laringitisa – akutni i hronični od kojih je drugi, sasvim razumljivo, ozbiljniji i opasniji. Upitanju je zapaljenje u larinksu odnosno grkljanu, a kod dece se često javlja u formi koja podrazumeva ne samo zapaljenje, već i suženje larinksa, zbog čega mališani imaju poteškoće sa disanjem i gutanjem. Ponekad se zidovi larinksa toliko suze da je deci teško da gutaju čak i tečnost.

Ovaj oblik se u medicini naziva stenotični laringitis i može da bude opasan, naročito kod najmlađih jer može da dovede do iznenadnog gušenja, piše woman.ru.

Ova vrsta laringitisa kod dece može da bude uzrokovana različitim faktorima – na primer, alergijskim reakcijama, brzim napredovanjem neke infekcije, opekotine respiratornog trakta itd.

Simptomi laringitisa

Simptomi laringitisa su većini roditelja dobro poznati, evo po čemu se prepoznaje kod dece:

  • Povišena telesna temperatura
  • Jak kašalj
  • Promena u glasu tj. promuklost (može se desiti i da glas privremeno potpuno "nestane")
  • Pored povišene temperature, dete može da ima i još neke uobičajene znake infekcije – curenje iz nosa, malaksalost...

Kako se leči laringitis kod dece

Kod mališana je laringitis u najvećem broju slučajeva uzrokovan viralnom infekciju, a tek u retkim slučajevima je posledica alergijske reakcije. Antiviralni lekovi imaju malo uticaja na laringitis, mada mogu malo da pomognu u ublažavanju bola u grlu i smanjenju kašlja. Ono što može da pomogne su svež vazduh u prostoriji i unošenje dosta tečnosti.

Topao i suv vazduh nikako ne prijaju mališanima kada imaju laringitis, a unošenje tečnosti pomaže u razgradnji sekreta. Sekret će pod uticajem tečnosti postati tečniji i neće se nakupljati u upaljenom grkljanu, već će se lakše iskašljavati.

Svakako, ako dete ima povišenu temperaturu, pomoći će antipiretici, a ukoliko mu je zapušen nos, koristite kapi za nos jer je za ublažavanje laringitisa važno da mališan ima prohodne nazalne disajne puteve.

Gde roditelji greše

Greška koju roditelji često prave je da čim čuju da dete kašlje, daju mu ekspektoranse, odnosno lekovi koji podstiču i ubrzavaju uklanjanje bronhijalne sluzi iz disajnih puteva. Međutim, kod laringitisa upotreba ovih lekova donosi više štete nego koristi.

Kada dete ima laringitis, usled zapaljenja grkljana kroz ovaj organ prolazi manje vazduha nego inače. Ekspektoranti stimulišu proizvodnju sputuma, odnosno sluzi, a suženi, upaljeni larinks ne može da se nosi sa iskašljavanjem tolike količine sekreta, usled čega dolazi do začepljenja.

Takođe, nije pametno ni naparavanje u ovom slučaju jer topao vazduh takođe podstiče "odlepljivanje" i iskašljavanje sekreta, što opet povećava rizik od začepljenja larinksa.

Prevencija laringitisa

Pošto je laringitis kod dece oblik viralne respiratorne infekcije, najbolja prevencija je zapravo jačanje imuniteta mališana. To podrazumeva redovan boravak na svežem vazduhu, zdravu ishranu, redovno provetravanje prostorija, svakodnevne šetnje i slično.

Ukoliko dete više od tri puta godišnje ima neku od akutnih viralnih respiratornih infekcija, uključujući i laringitis, potražite savet pedijatra.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)