Kada pomislimo na blizance, prva asocijacija su nam dve osobe koje neverovatno liče jedna na drugu. Roditelji često biraju i istu odeću za blizance, povećavajući njihovu sličnosti, a ovde se javlja dilema - da li treba blizance oblačiti isto i kako to utiče na psihu deteta?

Naravno, nijedan roditelj ne bi trebalo da tera svoje blizance da se oblače slično ako to ne žele, posebno kada su deca dovoljno odrasla da izraze svoju nesklonost prema tome. Ali bebe i mala deca su druga priča, a roditelji tih mladih blizanaca i trojki će se nesumnjivo u jednom trenutku uhvatiti u koštac sa ovim pitanjem. To je jedna od dilema sa kojima se suočavaju roditelji blizanaca.

Zašto roditelji svoje blizance oblače isto?

Kao prvo, mnogim mamama i tatama to olakšava posao. Iscrpljeni roditelji blizanaca biraju jednako praktično i lepo za obe bebe. Takođe, mnogima je slatko kada su blizanci isto obučeni. Roditelji smatraju da na ovaj način predstavljaju posebnu vezu blizanaca, a mnogi se slažu da kada vide dve devojčice ili dva dečaka koji liče u istoj odeći, zaista im deluju predivno.

Iako nisu sprovedena detaljan istraživanja o tome kako oblačenje blizanaca u istu odeću utiče na njihovu psihu, mnogi psiholozi ne preporučuju to roditeljima koji žele da naglase individualnost. Ističu da su rane godine ključno vreme u razvoju kognitivnihveština deteta. Protivnici istog oblačenja tvrde da to zamagljuje osećaj samoidentiteta deteta čak i u vrlo mladom dobu.

Klinički psiholog Linda Bler, koja je napisala knjigu koja istražuje odnose između braće i sestara, kaže da postoji fascinacija blizancima i da roditelji često pokušavaju da "pojačaju privlačnost" tako što svoju decu čine sličnim. Ali ona upozorava da to može imati negativan uticaj na samu decu i njihov odnos sa bratom i sestrom.

"Deca više od svega žele da budu viđena kao posebna u očima svojih roditelja, kao različita od svih ostalih. Kada ih duplicirate, nećete im naneti štetu na neki dugoročni način, ali ono što radite je ugrožavanje topline njihovog odnosa. Osoba sa kojom će želeti da se takmiče i odgurnu je je osoba koja im najviše liči. Dakle, nije dobro za odnos između braće i sestara da ih oblače podjednako i stavljaju u jednu kutiju. Najbolji način da odgajate decu sa samopouzdanjem je da neprestano podržavate i budete ponosni na njihove različitost." - objasnila je psiholog.

Sa druge strane, mnogi odrasli blizanci ipak smatraju da nije velika stavr ako su bebe blizanci obučene isto, osim ako deca nisu kasnije primorana da se oblače tako, posebno kao stariji. Na kraju krajeva, ne postoji tačan ili pogrešan odgovor na pitanje jednakog oblačenja. Posle treće godine, deca mogu da iznesu svoje mišljenje o tome. Možda više vole da se oblače podjednako, dele isti ukus u odeći ili uživaju u simbolici svog jedinstvenog statusa blizanaca. Ili, možda žele da izraze sopstvenu individualnost stvaranjem sopstvenog stila.

Da li blizanci uvek vole iste stvari?

Uglavnom, blizanci vole iste stvari. Potrebna im je slična odeća, obuća i drugi predmeti svakodnevnih potreba. Možda ćete biti iznenađeni kada znate da većina identičnih blizanaca razmišlja na isti način. Oni mogu da osete jedni druge osećanja. Neki blizanci čak imaju i slične snove. Takođe, neki blizanci su ispričali da ako se jedan razboli, drugog očekuje slična situacija. Ako jedan od blizanaca oseća bol, i drugi oseća isto. Međutim, nije uvek tako. Na ovoj planeti postoje i blizanci sa drugačijim razmišljanjima i izborima.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

bliznakinje i blizanci tiktok/@larissaalazzarin