Vrste igračaka sa kojima se deca igraju mogu imati dubok uticaj na njihov uspeh kada odrastu, tvrde studije. Dr Žaklin Harding, stručnjak za ponašanje dece, rekla je da igra u detinjstvu može da obezbedi dugotrajan efekat u pamćenju i da ima potencijal da podsvesno usmerava njihovu karijeru. Šta omiljena igračka otkriva o vašem detetu?

Igračke sa kojima se vaša deca igraju mogu odrediti njihov budući uspeh i mogu pomoći u razvoju i produbljivanju sposobnosti rešavanja problema i poboljšanju mašte i kreativnosti. Istraživanje sprovedeno na 1 000 roditelja novorođenčadi do sedmogodišnjaka, pokazalo je da 75 odsto kupuje igračke za koje se nada da će doprineti budućem uspehu njihovog deteta.

Više od polovine (51 odsto) smatra da su igračke njihovog deteta veoma važne za razvoj njihovih kritičkih veština, ključnih za svakodnevni život.

"Dakle, gotovo se podrazumeva da igračke sa kojima se deca redovno bave mogu imati dugoročne efekte i čak ih podsvesno usmeravati u određenom pravcu karijere. Naravno, ovo je teško dokazati van svake sumnje jer postoji toliko mnogo drugih faktora koji su uključeni - ali ozbiljno shvatanje igračaka je dobra ideja jer deca provode toliko vremena baveći se njima, a mudro biranje u skladu sa svojim ličnim interesima i u odraslom dobu može isplatiti prave dividende ."

Najveća korist koju roditelji veruju da deca dobijaju od igračaka kada je u pitanju poboljšanje veština je poboljšanje njihovih finih motoričkih veština (68 odsto). Skoro isto toliko (67 odsto) reklo je kako igračke pokreću maštu i kreativnost, dok 63 odsto misli da igračke mogu pomoći u veštinama rešavanja problema. Dok je 86 odsto otišlo tako daleko da kaže da misle da igračke mogu imati veliki ili umereni uticaj na poboljšanje šansi deteta za uspešnu karijeru u budućnosti. Ali kada je reč o stvarnom izboru igračaka za svoju decu, glavni prioritet je da budu prikladne za uzrast (59 odsto). Drugi žele da osiguraju da je igračka bezbedna (55 procenata). Takođe se pokazalo da 58 odsto ima određene brendove ili linije igračaka koje okreću posebno zbog njihove razvojne vrednosti. Ali 21 odsto strahuje da se njihovi mališani ne igraju edukativnim igračkama onoliko koliko bi trebalo.

Dr Harding je dodao: "Jedan zapanjujući uvid je da se deca sa dve godine bave istim nivoom mentalnog rada kao i odrasli dok su uključeni u maštovitu igru. Dobro je poznato da imaginarna igra i kreativne potrage nude mnoštvo iznenađujućih prednosti koje imaju uzbudljive biološke i neurološke koristi za decu i odrasle. Poznato je da u detinjstvu mozak posebno upija informacije - to je poznato kao 'neuroplastičnost'."

Kolaborativna igra sa vozovima može pomoći u podsticanju timskog rada, pregovora i saradnje, jer deca dele resurse, ideje i igraju se zajedno. "Drugim rečima, lakše je naučiti aspekte života – tako da igra ne samo da donosi značajnu korist tokom samog detinjstva, već i u kasnijem odraslom životu."

Dr Salim Hašmi, istraživač sa Kings koledža, sproveo je više od 1.600 naučno-istraživačkih radova kako bi istražio prednosti igranja vozovima. Jedna od primarnih koristi koju je dr Hašmi identifikovao jeste da deca koja se igraju vozovima igračkama mogu da razviju bolje mišljenje i društvene veštine, omogućavajući im da uče i praktikuju saradnju i društveno razumevanje dok su u interakciji sa drugima.

Njegova studija je takođe istakla kako igranje vozovima omogućava deci da razviju i usavrše osnovne veštine razmišljanja, doprinoseći njihovim sposobnostima rešavanja problema. Dr Hašmi je rekao: "Izgradnja šina, uređenje vagona, zamišljanje scenarija i njihovo sprovođenje tokom igre voza može stimulisati kognitivni razvoj i poboljšati kritičko razmišljanje, prostornu analizu i veštine donošenja odluka. Kolaborativna igra sa vozovima može pomoći u podsticanju timskog rada, pregovora i saradnje, jer deca dele resurse, ideje i igraju se zajedno. Pored toga, igranje vozovima-igračkama pruža deci mogućnosti da razviju i vežbaju sposobnosti rešavanja problema."

9 saveta o izboru igračke za dete - prema Žaklin Harding, ovo su glavni saveti koje treba da znate da biste izabrali pravu igračku za svog mališana:

  1. Odvojite vreme da gledate svoje dete kako se igra i pokušajte da uđete "u njegovo razmišljanje" – šta posebno stimuliše njegov mozak?
  2. Vodite decu ka igračkama i iskustvima koja zadovoljavaju potrebe u njihovoj trenutnoj fazi razvoja.
  3. Budite svesni vrsta igre koje im mogu pomoći u budućnosti – igračke koje im pomažu da počnu da se povezuju sa drugima (kada su razvojno spremni i sposobni za to).
  4. Igrajte se sa svojim detetom na način koji im ne preuzima kontrolu, već im omogućava delovanje – malo kontrole.
  5. U drugim slučajevima, sedite i dozvolite svom detetu da razmišlja dok se igra – imajući na umu da se toliko toga dešava u njegovom mozgu.
  6. Razgovarajte sa svojim detetom na način na koji ono može da razume šta radi dok se igra – samo nežna pitanja, a ne preterano ispitivanje. Deca često žele da podele sa odraslima ono što su postigli ili šta im je važno dok se igraju.
  7. Dajte svom detetu vremena da objasni šta radi. Mlađa deca će vam možda samo pokazati umesto da pričaju o tome, dok starija deca možda žele da razgovaraju o tome kako su rešila problem ili pronašla rešenje dok su se igrala.
  8. Pomozite deci da počnu da sarađuju sa drugima dok se igraju. Ponekad ovo može uključivati samo budno oko i osiguravanje pravedne raspodele resursa, kako bi se izbjegli sukobi.
  9. Uživajte u igri i poštujte moć koju ona daje u smislu mentalnog zdravlja i opšteg blagostanja deteta .

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel