Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIMPTOMI KOJI POKAZUJU DA DETE ZAOSTAJE U RAZVOJU: Od govora, hoda i rasuđivanja - mnogi problemi mogu da se reše

Koji simptomi pokazuju da dete zaostaje u razvoju - ako se reaguje na vreme i zatraži medicinska pomoć, stručnjaci ističu da se većina problema može rešiti!

 Simptomi da dete zaostaje u razvoju. Izvor: Shutterstock

Kako pedijatri objašnjavaju, ako dete kasni u razvoju, to znači da nije steklo veštine ili dostiglo prekretnice koje se očekuju od dece njegovog uzrasta. Većina kašnjenja u razvoju će se vremenom rešiti. Uz usluge rane intervencije, dete bi trebalo da bude u stanju da sustigne svoje vršnjake i ostvari svoj puni potencijal, kako prenosi Cleveland klinika.

Kada su u pitanju vrste zastoja u razvoju, kašnjenja su usklađena sa oblastima razvoja deteta. Koja obuhvata:

  • kognitivne (razmišljanje) veštine: Kognitivne veštine uključuju razmišljanje, učenje i razumevanje informacija. Dete sa kognitivnim kašnjenjem može imati problema da prati uputstva ili rešava probleme.
  • socijalne i emocionalne veštine: Ove veštine uključuju slaganje sa drugima, izražavanje osećanja i sposobnost komuniciranja potreba. Dete sa socijalnim ili emocionalnim kašnjenjem može se boriti sa razumevanjem društvenih znakova, pričanjem ili suočavanjem sa promenama u rutini.
  • Govorne i jezičke veštine: Govorne i jezičke veštine uključuju korišćenje i razumevanje jezika. Dete sa kašnjenjem u govoru i jeziku može imati poteškoća da izgovori reči ili da razume šta drugi govore.
  • Fine i krupne motoričke veštine: Ove veštine uključuju sposobnost koordinacije malih (finih) i velikih (grubo) mišića. Dete sa usporenim finim motoričkim sposobnostima može imati problema sa držanjem predmeta u rukama ili sa bojenjem i pisanjem. Dete sa teškim motoričkim kašnjenjem može imati poteškoća da se prevrne, sedi ili hoda, prenosi Index.hr.

Međutim, mnoge roditelje zanima kako prepoznati da njihovo dete ima probleme u razvoju, odnosno zaostajanje u razvoju. Kako stručnjaci objašnjavaju, simptomi zaostajanja u razvoju deteta razlikuju se u zavisnosti od njegovog tipa, a mogu biti sledeći:

  • kašnjenja u okretanju, sedenju, puzanju i hodanju
  • problemi sa finom motorikom
  • problemi sa razumevanjem onoga što drugi govore
  • problemi sa rešavanjem problema, sa socijalnim veštinama i problemi sa govorom
  • teškoće pri pamćenju stvari
  • nesposobnost povezivanja radnji sa posledicama.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:43
Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica