Većina roditelja zna koliko pripreme deteta za krevet, uspavljivanje, buđenje nooću može da bude iscrpljujuće. Pedijatrijska medicinska sestra i specijalista za roditeljstvo i spavanje HanaLav kaže: "Tokom 25 godina rada sa porodicama, iz prve ruke sam videla koliki danak može da bude kada dete ne spava. Mnogi roditelji to prihvataju kao normalno, ali postoje stvari koje možete učiniti da pomognete svom detetu da zaspi i vrati svoju rutinu na pravi put."

Medicinska sestra otkriva koje su najveće teškoće pri uspavljivanju dece i daje savete kako da ih rešite:

1. MOJE DETE NEĆE SAMO DA ZASPI
Deca vole bliskost i ako su oduvek imali roditelja koji ih mazi, drži za ruku ili im čita priču za laku noć dok ne zaspe, onda će to želeti. Dete bilo kog uzrasta – bilo da ima sedam dana ili deset godina – moguće je naučiti da samostalno spava. I to možete učiniti na ljubazan i nežan način, a ne da ih ostavljate da plaču. Pravite male korake kako bi se dete postepeno prilagodilo. Dakle, ako ste hranili svoje dete da spava, pokušajte da zamenite hranjenje maženjem. Ili ako ste ga mazili, pokušajte da sednete pored njega. Postepeno sedite dalje od kreveta dok ne izađete iz sobe.

2. LOŠE SANJAJU
Ako čujete svoje dete kako viče ili plače u snu, uđite i nežno mu pokažite da je sigurno. Najveća greška koju većina roditelja pravi je pristup "probajte sve" – mazite ih i ponudite piće, užinu ili noćno hranjenje. Možda im čak uključe TV. Umesto toga, pojednostavite svoj pristup. Izaberite jednu stvar za koju znate da će pomoći da se dete smiri. Možete da ponudite maženje, pustite tihu muziku, a zatim sedite sa detetom dok se ne smiri.

Neki roditelji u ovim situacijama odvode decu u svoj krevet kako bi ih smirili, ali ako želite da to izbegnete, vratite se svojoj uobičajenoj rutini za spavanje kada se dete uspava.

3. BUDNI U ZORU
U oko 99 odsto slučajeva kada se dete probudi pre nego što bi trebalo jeste zato što ide u krevet prerano. Spavanje od 19 do 7 ujutru je za većinu dece potpuno nerealno ako još uvek spavaju tokom dana. Većini dece uzrasta između jedne i tri godine obično je potrebno 12 sati sna u 24 sata. Ako odspavaju dva sata i odu u krevet u 19 časova, verovatno će se probuditi oko 5 ujutro. Ako se probude rano i još su pospani, možda će im trebati više sna. Redovne rutine spavanja su važne, a to uključuje i podsticanje deteta da samo osvesti kada treba da ide u krevet.

4. STRAH OD MRAKA
Strah od mraka je veoma čest, posebno kod mališana. Roditelji često zatvaraju vrata jer ne žele da uznemiravaju dete bukom, ali mališani često vole da vrata ostanu otvorena. Razmislite o ulaganju u noćno svetlo ili jednostavno držite vrata delimično otvorena i ostavite upaljeno svetlo u hodniku. Slušajte svoje dete, pokušajte da ga razumete. Ako jednostavno kažete "tamo nema ničega, vrati se u krevet", vaše dete može da se oseća kao da ne razumete. Dozvolite svom detetu da priča i slušajte ga, razgovarajte sa njim, na taj način strah bi trebalo da se povuče brže i lakše.

5. VOLE VIŠE VAŠ KREVET NEGO NJIHOV
Neki roditelji odlučuju da spavaju zajedno sa decom, ali je važno da tada sve bude bezbedno za dete. Ako ne želite da spavate zajedno, morate se pridržavati pravila. Nekim roditeljima ne smeta ako dete legne sa njima u krevet u 5 ujutro i ponovo zaspi, ali neki ne žele da ih bude u 2 ujutru svake noći. Problem je u tome što malo dete ne zna koliko je sati. Imajte ovo na umu kada pravite pravila koja funkcionišu u vašem domu.

6. GORE I DOLE NOĆU
Normalno je da se deca svih uzrasta bude tokom noći. Vratiti ih na spavanje je bitka sa kojom se suočavaju mnogi roditelji i nešto je na čemu treba raditi. Ako se bore da se vrate u san, podsetite se kako su zaspali pre nego što su se probudili, iskoristite iste taktike. Ako se beba ljulja, hrani ili mazi, to je ono što će želeti svaki put kada se probudi.

Obučavanje deteta da samostalno zaspi je ključno, tako da je cilj da mu ne budete potrebni da se samo uspava. Ako se dete obično smiri, ali počne da se budi više nego obično, to može biti posledica nicanja zuba, bolesti, bola, refluksa ili problema sa stomakom.

7. TINEJDŽERKE NOĆNE SOVE

Deci uzrasta između 14 i 17 godina potrebno je oko 8-10 sati sna, ali je važno pokušati da rutinu spavanja tinejdžera održavate doslednom. Ako su vikendom u krevetu do 11 sati nakon što odu na spavanje u 3 sata ujutro, neće dobro spavati tokom nedelje. Pustiti svog tinejdžera da izležava vikendom je u redu, ali samo ako ima dobar raspored spavanja i ustajanja. Plavo svetlo je jedno od najvećih prepreka kada je spavanje u pitanju, jer tinejdžeri provode vreme pred ekranom mobilnog telefona pre nego što zaspe. Podsticati ih da se isključe sat vremena pre spavanja i drže telefon van sobe - značiće da imaju kvalitetniji san.

Takođe pogledajte njihovu ishranu. Ispijanje gaziranog pića koje sadrži kofein posle 15 časova može da utiče na san, kao i konzumiranje slatkiša i čokolada kasno tokom dana. Ako se vaš tinejdžer bori sa spavanjem i pospan je ili razdražljiv tokom dana, onda je preporučljivo gledati na predvidljiviju i dosledniju rutinu spavanja.

8. BRIGE IH ODRŽAVAJU BUDNIM
Ako imate dete koje voli da deli svoje brige pred spavanje i to ga sprečava da zaspi, pokušajte da zakažete vreme kada će to učiniti ranije tokom dana Roditelji su često zauzeti uveče kuvanjem čaja, pospremanjem, kupanjem i pripremanjem svega za posao i školu sutradan. Može doći do vremena za spavanje, a dete do tog trenutka nije imalo priliku da razgovara o stvarima ili da vam ispriča važne detalje o tome kako je provelo dan. Ako imate dete koje voli da deli svoje brige i misli pred spavanje i to ga sprečava da zaspi, pokušajte da zakažete vreme kada će to učiniti ranije tokom dana.

9. IZAZOV SPAVANJA VAN KUĆE
Spavanje van kuće može kod neke dece poremetiti ritam spavanja. Pokušajte da vam stvari budu što je moguće bliže kada deca spavaju u novom okruženju. Dozvolite im da od kuće ponesu čaršav ili ćebe ili da naprave listu za muziku koju koristite kod kuće pre spavanja. Pokušajte da vreme za spavanje bude slično kao vreme kada idu da spavaju kod kuće.

10. NE BRANITE IGRU PRED SPAVANJE
Roditelji previše brinu o tome da se deca posebno umire pred spavanje. Novo istraživanje pokazuje da endorfini koji se oslobađaju kroz srećnu ili energičnu igru pre spavanja mogu zapravo pomoći u spavanju. Pustite ih da sa tobom sagore taj poslednji deo energije i kada više nisu zainteresovani, vreme je za spavanje.

Izvor: Yumama