Mislite da je plakanje jedini vid komunikacije tek rođenih beba obratite pažnju na njihove ručice, one mogu da vam otkriju mnogo više posebno kada je beba umorna ili gladna. Nije lako razumeti svaki put šta vaša beba želi da vam poruči. Iako često plač bude krajnji znak "bespomoćnosti" da vam kaže šta želi, pokušajte da primetite rane znake koji će vam sigurno pomoći da reagujete na vreme.

Ujedno, razumevanje njene gestikulacije vam pomaže da izgradite od ranih dana sa bebom čvrst odnos, a to je posebno važno za njen emocionalni, kognitivni pa i motorički razvoj.

Prepoznavanje bebinih znakove

Sve bebe šalju znakove o tome kako se osećaju i šta im je potrebno. Iako svaka od njih razvija svoju mešavinu znakova kako bi vam rekla što tačno želi, postoje i neki univerzalni, koji su zapravo refleksi i njima se služi većina novorođenčadi.

Kako bi vam stavile do znanja da su gladne, bebe, osim plakanja, često koriste ručice. Istraživanja su pokazala da kada su gladne, čvrsto stiskaju ručicu u šaku. Potom, kad ih počnete hraniti, kako postaju site, počinju da opuštaju prstiće sve dok skroz ne otvore ručicu. Ostali znakovi koji ukazuju na glad su imitiranje sisanja, uvlačenje vazduha, kada ih stavite blizu sebe beba okreće glavu prema grudima.

beba-devojčica.jpg
Shutterstock Beba i krevecu

Ako je beba umorna i spremna za spavanjac, primetićete kako gleda u daljinu, pokreti su joj istrzani, počinje da zeva i da se meškolji, sisa palac ili cuclu promenjivim ritmom i gubi interes za ljude ili igračke.

Starije bebe su obično već usvojile rutinu "hranjenje-igranje-spavanje". Zato su one svoj "znakovni " jezik unapredile da vam skrenu pažnju kada žele da se igraju. Oči su im širom otvorene, traže kontakt očima, smeše se i pružaju ručice prema vama.

Kako se vaša bebica bude razvijala, tako će njen ‘"jezik"  biti sve više individualan, odnosno, gradiće se u interakciji sa vama. Što brže budete odgovarali na njene potrebe, beba će brzo shvatiti na koji način regujete na nju i time će sve više da obogaćuje svoje komunikacijske znakove. Uživajte i otkrivajte načina na koje vaša beba priča sa vama, jer ta faza jako brzo prođe.

(Yumama)