Sigurno nije prvi put da čujete da je važno da deca jedu ribu zbog toga što sadrži fosfor koji je dobar za mozak. Međutim, studija koju su sproveli američki naučnici u Severnoj Karolini pokazala je da riba ima još sastojaka koji su veoma važni za razvoj dečjeg mozga – pre svega, omega-3 masne kiseline, tačnije dekozaheksaensku kiselinu (DHA).

Onu su utvrdili da DHA, što je jedna od dve omega-3 masne kiseline koje čine 20 odsto membrane nervnih želija, ima direktan uticaj na razvoj moždanih aktivnosti. Kiseline igraju važnu ulogu u prenosu signala između nervnih ćelija, što ima važan uticaj na intelekt.

Istraživanja su pokazala da deca kod koje je utvrđen nizak nivo omega-3 masnih kiselina u dobu između sedam i 12 godina, imaju veće šanse da budu lošiji u školi od drugih. Ovaj uzrast jako je važan jer se preformatiraju moždane strukture koje su važne za mentalnu aktivnost, te je bitno da mališani tada unose sve neophodne nutrijente.

Inače, ljudsko telo ne može samo da proizvode omega-3 masne kiseline, te je jedini način da se unosi kroz ishranu ili suplemente kada za tim ima potrebe. Kada je reč o hrani koja sadrži DHA, morski plodovi su gotovo jedini njihov izvor, a najviše ih je u ribama koje žive u hladnim vodama.

Konkretno, najbogatiji izvor DHA je konzervisana jetra bakalara u sopstvenom soku – u 100 grama ovog soka nalazi se više od 30 grama omega-3 kiselina, a u samoj jetri između 10 i 25 grama. Za decu je dovoljno da dnevno unose samo 2,5 do pet grama jetre ili 1,5 grama ulja.

Dovoljno je i da dodate samo malo ovog ulja ili ribe u salatu ili neko jedlo, kako bi mališan uneo dnevnu dozu omega-3 masnih kiselina koje imaju fantastičan uticaj na mozak

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)