Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JA SAM TATA I NEUROHIRURG I EVO KAKO BRINEM O MOZGU SVOJE DECE: Svetski stručnjak - 5 pitanja su ključna za zdravlje

Neurohirurg i otac trojice dečaka je otkrio šta je najvažnije za zdravlje mozga kod dece.

 Dr Rahul Džendial.jpg Izvor: YouTube/Printscreen/KTLA 5

Dr Rahul Džendial, neurohirurg i autor knjige "Neurofitness", objasnio je na šta roditelji treba da obrate pažnju kad je reč o zdravlju mozga njihove dece.

Iz ličnog iskustva, ovaj otac trojice tinejdžera (17, 14 i 13 godina) govorio je o tome šta su mu prioriteti kad je njihovo odgajanje u pitanju, ali i da je svestan da na neke stvari (tipične za njihov uzrast) ne može da utiče.  Evo šta je po njemu kao neurohirurgu i ocu ključno za razvoj mozga kod dece.

1. Da li jedu kako treba?

"Ovo je važno jer hrana utiče na um i mozak", kaže i dodaje da ne govori o sada popularnim terminima "superhrane" ili "hrane za mozak".

"Smatram da svakog dana treba da unose voće i povrće, kao i ribu svake nedelje (losos dva puta sedmično sasvim fino 'radi'). Antioksidansi u voću i omega-3 u masnoj ribi ključni su sastojci za zdravlje mozga", ističe.

2. Koliko vremena provode na telefonima?

Ovo je jedna od najvećih briga svih roditelja.

"Kada sam bio dete, moja majka je želela da ograniči koliko gledam televiziju", kaže doktor i ističe da mu nije namera da uradi isto sa vojim sinovima i njihovim telefonima, jer je svestan da im, izmešu ostalog, služe i da bi radili domaći, primali zadatke putem e-pošte.

"Oni gledaju i zanimljiv sadržaj na telefonima. Ono što ističem jeste da odvoje sat ili dva potpuno bez ekrana - pre nego što odu na spavanje. To omogućava njihovom umu da 'odmori' od unošenja informacija, a koje se dešava kada gledaju nešto na telefonu. Ovo stanje 'odmora' uma dozvoljava da se delovi mozga koji su neaktivni i potencijalno u riziku da 'zakržljaju' osveže. Veoma je korisno da puste misli da im odlutaju, posebno nakon aktivnog dana u školi ili na telefonu. Ovo takođe pomaže u spavanju."

3. Da li se svakog dana zabavljaju?

"Ne želim da moja deca budu kao roboti. Ne želim da stalno žive kao da su na žurci, i da ništa ne rade. Ali i jedno i drugo im je s vremena na vreme potrebno. Bez toga neće imati prostora za lični razvoj, kao ni za psihološki rast. Trik je u tome da radite naporno i zabavljate se pametno."

4. Da li su svakodnevno zaintrigirani?

"Ovo je mali ritual koji imamo. Neko (obično ja, ali ne uvek) pronađe link, video ili članak u časopisu koji je potpuno neočekivan i koji nas podstiče na razgovor. Po mom mišljenju, ovo podstiče radoznalost u našoj porodici, daje nove sadržaje našim mozgovima koji nam pomažu da rastemo intelektualno i kreativno. Poslednje o čemu smo razgovarali jeste bio članak o tome da da psi mogu da nanjuše neke vrste raka kod ljudi."

5. Kakvo je njihovo mentalno zdravlje?

"Tinejdžerski mozgovi su kao 'vatrena oluja' novih moždanih veza koje nisu u potpunosti u skladu sa emocijama. Brinem se da li razvijaju efikasne strategije suočavanja sa stvarima kao što su stres, raskidi i uticaj društvenih medija. Ovde je teško ponuditi savet i plan delovanja, osim onoga što ja radim - pokušajte da budete u blizini", zaključio je doktor. 

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica