Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i mnogim drugim žitaricama. Takođe, ima ga u brojnim namirnicama, pićima, a neretko se nalazi i u lekovima.
Namirnice sa glutenom se deci vrlo pažljivo uvode, nikada pre 6 meseci, a mnogi stručnjaci preporučuju njegovo uvođenje i tek posle prvog rođendana. Razlog tome je taj što mnogi imaju alergije ili intolerancije na gluten, ali važno je da znate da prepoznate razliku.
Za razliku od alergije na gluten, odnosno celijakije, kada su simptomi mnogo teži i opasniji, dete koje ima intoleranciju oseća tek blagu reakciju nakon konzumiranja namirnica koje sadrže gluten.
Pedijatri tvrde da postoje simptomi koji otkrivaju da bi dete moglo da bude osetljivo na gluten, a to su:
- Grčevi i gasovi u stomaku.
- Bolovi u stomaku.
- Digestivni problemi poput zatvora ili dijareje.
- Anemija.
- Anksioznost.
- Nadutost.
- Problemi sa koncentracijom.
- Pojačan umor.
- Glavobolja.
- Bolovi u zglobovima.
- Mučnina.
- Slabiji kožni osip.
(Yumama)
Prelepa moderna grčka imena za dečake: Imaju veoma moćno značenje i ostavljaju snažan utisak
Proglašeno je najlepše ime na svetu: Zvuči prelepo na raznim jezicima, a ima i neverovatno značenje
Zašto se javlja gorušica u trudnoći? Evo kako da je ublažite i kada da se obratite lekaru
Nina je zatrudnela sa 15 godina: Za trudnoću saznala u 7. mesecu, otac deteta je krivi za sve
Zašto se javlja protein u urinu trudnica? Može da ukaže i na ozbiljno stanje koje ima ova 4 simptoma