Prelazak na ishranu bez glutena kod nekih ljudi je zdravstvena potreba, a kod nekih trend. Ipak, postavlja se pitanje imaju li deca zdravstvene koristi od bezglutenskog načina života.

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u određenim žitaricama, uključujući pšenicu, ječam i raž. Namirnice koje sadrže gluten mogu se koristiti za promenu ukusa i teksture hrane, a mogu se dodavati svemu, od mesa do pomfrita.

Za većinu dece gluten je potpuno bezopasan, sa dva izuzetka - deca koja imaju celijakiju ili su intolerantna na gluten i moraju da jedu bezglutensku hranu, navodi nutricionista It Rajt.

Celijakija i intolerancija na gluten

Kod dece koja pate od celijakije i najmanji zalogaj glutena može napraviti probleme. Gluten pokreće oslobađanje antitela koja započinju napad na njihov organizam. Ovi napadi oštećuju creva, što deci otežava apsorpciju hranjivih materija potrebnih za rast i razvoj. Gluten može izazvati nadutost, grčeve ili proliv. Neka deca koja imaju celijakiju gube kilograme, dok druga dobijaju na težini. Ako se ne leči, celijakija može dovesti do zdravstvenih problema kao što su anemija, neurološki poremećaji i osteoporoza.

Intolerancija na gluten, odnosno osetljivost na tu namirnicu, ima za rezultat slične simptome kao celijakija, ali se smatra da je reakcija manje ozbiljna. Na primer, kada deca konzumiraju gluten, njihova tela ne stvaraju štetna antitela.

Ako sumnjate da vaše dete ima celijakiju ili je intolerantno na gluten posetite pedijatra. Pre nego što počnete da mu dajete hranu bez glutena, lekar bi trebalo da dijagnostifikuje stanje, a nakon toga da vam preporuči koja bi to ishrana bila najbolja po mališana.

Kada je detetu potreban plan ishrane bez glutena?

Trenutno, jedini tretman za celijakiju ili intoleranciju na gluten je izbegavanje glutena, što može biti ekstremno restriktivno i dete ga može teško pratiti. Rođendanske zabave, spavanje kod prijatelja, čak i hrana u školi mogu biti loši za mališane. Budući da toliko mnogo hrane sadrži gluten, restriktivna ishrana može uticati na količinu zdravih hranjivih namirnica koje dete unosi. Ako dete ne može da jede hranu kao što su žitarice, testenina i hleb, a koji su dobri izvori gvožđa i vitamina B, postavlja se pitanje kako omogućiti da dete dobije hranjive materije koje su mu potrebne za pravilan razvoj i dobro zdravlje?

Potrebno je pronaći registrovanog nutricionistu. Zašto? Nutricionista može da napravi uravnoteženi plan ishrane bez glutena. Dobra vest je da deci koja imaju celijakiju, pridržavanje plana ishrane bez glutena pomaže u smanjenu simptoma, kao i vraćanju imuniteta i pravilnog razvoja u normalan tok.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)