Kako da ne dođe do problema sa stomakom, tokom ovih vrelih letnjih dana, pitali smo nutricionistkinju Marijanu Babin (36) dijetetičara i majku petoro dece. Zaposlena kao klinički dijetetičar na sva tri Instituta u Sremskoj Kamenici, takođe je i Koordinator ofisa sektora za ishranu bolesnika.

Za Yumamu posavetovala nas je kako da se izbegnu letnje stomačne infekcije, prilagodi ishrana kada idemo na letovanje, šta su najbolje užine koje mogu da se ponesu na plažu ili put.

Šta su najzdraviji, a praktični izbori za užinu na plaži, kada ste na putu, za mališane? Šta treba da se izbegava?

“Najzdraviji, a istovremeno najpraktičniji izbori užine na plaži su sveže voće, zatim integralni sendviči sa dodatkom namaza od suncokreta, soje, humusa, kikiriki putera... Uvek se u nekoj posudici mogu spakovati i sirovi orašasti plodovi.”

U letovalištima treba posebno obratiti pažnju kada je ishrana male dece u pitanju, jer su stomačni virusi česta pojava i mogu da vam pokvare ceo odmor.

Pitali smo Marijanu koje su to najrizičnije namirnice za letnja trovanja, šta treba izbegavati na letovanju, plaži?

“Najrizičnije namirnice za letnja trovanja su namirnice životinjskog porekla (meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba, morski plodovi i suhomesnati proizvodi). Ovo je hrana koja je idealna podloga za razmnožavanje mikroorganizama, posebno leti, kada su velike vrućine, pa te namirnice ne bi trebalo da nosite na plažu.

Kada se spremaju ove namirnice u kućnim uslovima ili na odmoru, važno je da se dobro termički obrade i da hrana nakon pripreme ne stoji dugo na sobnoj temperaturi.

Voće i povrće je potrebno pre upotrebe dobro obrati, poželjno je držati pre upotrebe u vodi sa sodom bikarbonom ili zeolitom, da bi se adekvatno eliminisali pesticidi.”

 Uvek je dobro dobiti savet od majke jedne velike porodice koja je stručnjak za zdravu ishranu.

Zato smo tražili preporuku:

Kao mama i nutricionista, koja su to letnja jela koja rado spremate svojoj porodici i preporučujete?

Kako izbeći stomačne probleme tokom letnjih dana
Privatna arhiva Marijana Babin 

 “Ja već dugo godina preporucujem svojim klijentima i spremam svojoj porodici i sebi hranu koja se sastoji od dosta svežeg voća i povrća (hrana u svežem obliku je najzdravija, jer su sačuvane sve hranljive vrednosti), integralnih žitarica, sirovih orašastih plodova i semenki.

Od mesa preporučujem belo pileće meso, ribu i govedinu. Ako se hrana termički obrađuje, neka bude kuvana na pari ili pečena u rerni, na pek papiru bez dodataka masnoće. Kada se jelo prohladi, može da se doda hladno ceđeno ulje. Preporučujem nerafinisanu himalajsku so i začine bez pojačivača ukusa.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

 BONUS VIDEO

Život sa 16 dece TikTok/kennadee_haddock