Teško je izdvojiti koje letnje varijante su najbolje, jer svaka vrsta voća i povrća ima određeni sastav fitonutrijenata, vitamina i minerala, ali ipak u ovih super šest možemo uživati samo preko leta, jer jedino tada, dozrele na suncu, imaju najsnažniju nutritivnu moć.

Osigurajte detetu barem 5 porcija ovog voća i povrća na dan:

lubenica.jpg
Shutterstock Lubenica

Lubenice - slatko, letnje osveženje

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da to divovsko voće pripada grupi povrća iz porodice krastavaca. Prekrasna, crvena boja lubenice potiče od likopena, koji spada u karotenoide, a važan je zbog izrazitog antioksidativnog delovanja.U lubenicama se krije pravi izvor folne kiseline, neophodne za stvaranje krvnih zrnaca. Sadrži i ogromnu koncentraciju vitamina C, koji je odgovoran za imunitet. Zbog velike količine vode (92 posto) lubenica podstiče bolji rad bubrega, a smatra se svojevrsnim čistačem organizma i ima veliku dobrobit kod urinarnih infekcija. Iako su naučnici nedavno objavili da je lubenica hranjivija ako je čuvana na sobnoj temperaturi, ipak je najukusnija kada je lagano ohlađena. Idealna je kao međuobrok za decu nakon kupanja.

smokva.jpg
Shutterstock Smokva

Smokve - ukusna alternativa poslasticama

S aromatičnim i medeno slatkim ukusom, ubrajaju se među najzdravije zalogaje između dva obroka. Još su egipatski lekari 1500 godina pr.n.e. preporučivali smokve kao preventivu za razne bolesti. Među vredne delotvorne stvari pripadaju enzimi koji pospešuju probavu, ona u sebi sadrži antibakterijsku i uravnoteženu kombinaciju jedanaest vitamina, četrnaesti minerala i četrnaest aminokiselina.Sveže smokve naročito su ukusne s jogurtom ili svežim sirom.

breskva.jpg
Shutterstock Breskve

Breskve - 'Miss voća'

Ona ne samo da privlači svojom lepotom, nego je i na opip meka i baršunasta i jednostavno mami dete da je uhvati poput loptice i zagrize. Neverovatno je koliko vitamina i biološki aktivnih stvari skrivaju u sebi. Zahvaljujući visokoj koncentraciji niacina u kombinaciji sa magnezijumom, selenom i cinkom može u vrlo kratko vreme smiriti nemir i razdražljivost. Breskve svoju tipičnu aromatičnu slatkoću i bogatstvo ukusa razvijaju tek u zadnjim danima dozrevanja i to isključivo na stablu pod toplim sunčevim zracima. Branje i kupovina tvrdih i još nedozrelih plodova ima manjak svega navedenoga. Isprobajte pečene polovine breskvi i servirajte ih sa pilećim ražnjićima – neobičan, ali odličan spoj slatkog i slanog okusa. Breskve su izvrsne i u voćnim salatama, gde u jednom obroku možete zadovoljiti pravilo "5 na dan".

paradajz.jpg
Shutterstock Paradajz

Paradajz - svež ili kuvan

Paradajz je pun beta-karotena, vitamina C i E. Obiluje kalijem, što je čini savršenom letnjom namirnicom. Ono što je čini izuzetno moćnom je sadržaj likopena, koji paradajzu pruža njenu crvenu boju a deluje kao moćno antioksidativno sredstvo. Slobodno je pretvorite u kašu i poslužite kao čorbu, sos za testeninu, jer je tada likopen još jačeg delovanja nego u svežem stanju. Obavezno dodajte i par kapi maslinovog ulja kojim ćete osigurati pravilno iskorišćavanje likopena. Nema deteta koje će odoleti ukusnom sosu pomešanom sa testeninom koju najviše voli.

tikvice.jpg
Shutterstock Tikvice

Tikvice - ukusne na sto načina

Ovo povrće iz porodice bundeva omiljena je hrana već u prvim dečijim kašicama. Potrebno ih je sasvim kratko kuvati u malo vode, a starijoj deci ih možemo ponuditi i sveže, narendane na salatu. Bogatstvo karotena i magnezijuma čine je idealnom namirnicom. Kako bi vaše dete moglo na optimalan način iskoristiti provitamin A, koji spada među "najbrže" biološke stvari, nužno je u tikvice dodati kašičicu maslinovog ulja. Ova namirnica je zahvalna jer od nje može da se pravi apsolutno sve od prženih štapića,možete ih pohovati praviti pljeskavice, samo je pitanje u kom obliku je vaša deca obožavaju.

paprike.jpg
Shutterstock Paprike

Paprika

Onog trenutka kada ovo povrće uključite u bebinu ishranu, tanjir će biti najšareniji. Deca vole kada vide više boja na tanjiru, ali ono što je mnogo važnije oni će kroz ove namirnice uneti pregršt vitamina i minerala.Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. Ali, bez obzira na boju, sve vrste sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C. Mnogi će se roditelji iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više ovog vitamina nego narandža. Jednostavno rečeno, ako dodate papriku obrocima vašeg deteta ono će uneti neverovatnu količinu vitamina C  Ako dete ne žele jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom.

(Yumama)