Milena Đurić magistar farmacije sa brojnim edukacijama iz oblasti ishrane beba i dece kao i terapijskog hranjenja dece za Yumamu, objasnila je da li je zdravo, ono što obično podrazumevamo pod zdravom ishranom, kako gricnuti neki slatkiš bez kajanja. Otkrila nam je recept za dezert koji svaka mama čak i na brzinu može da pripremi za celu porodicu.

Milena na početku razgovora, otkriva kako je počelo njeno interesovanje za zdravu i kvalitetniju ishranu mališana: “Mama sam dečaka od petipo godina i devojčice od 16 meseci. Sa rođenjem prvog deteta (koje je preveremeno rođena beba koja je bila životno ugrožena i bila je potrebna posebna pažnja) kreće želja za zdavijom i posvećenijom ishranom i edukacijama o dečjem razvoju. U radu sa roditeljima sam shvatila koliko roditelji imaju nedoumica i straha kada je nemlečna ishrana beba u pitanju.”

Da li je danas uvrežena podela na “zdravu i nezdravu hranu” pogrešno protumačeno?

“Ne postoji super zdrava namirnica koja ako se samo ona jede i koja će poboljšati zdravlje ali postoji raznovrsna ishrana i različite grupe namirnice koje su dobre za rast i razvoj dece. Ne bih rekla ni da postoji super nezdrava namirnica jer sve zavisi od količine i načina pripreme. Recimo da krompir pripremimo kuvan i preliven maslinovim uljem reći ćemo da je zdrav ali ako pripremimo krompir prženjem u dubokom ulju kao što pripremamo pomfrit onda ćemo reći da nije zdrav. Ali i ako taj kuvan krompir jedemo svakog dana u velikoj količini ni to nije dobro.
Tako da za neku namirnicu možemo reći da je zdrava ili nije u kontekstu načina pripreme i količine izloženosti organizmu.”

Proteini su važna grupa namirnica pogotovu u ranom uzrastu, kolike su dnevne potrebe deteta i u kojim vrstama hrane?

Proteini u uzrastu nakon godinu dana su veoma važni i nezamenjivi za pravilan rast i razvoj i nalaze se u brojnim namirnicama od povrća do voća. Najpoznatiji izvoru su su svakako pileće meso, riba, mahunarke(kao što je pasulj, grašak), jaja, mlečni proizvodi (jogurt, kefir, kiselo mleko), orašasti plodovi kao i neko voće kao što je banana. Za decu je bolji izbor da pojede sveže voće umesto voćnog soka, jer unosom soka se ne unose vlakna koja poboljšavaju probavu. Dodatno sokovi sadrže često dodate šećere...

Kako uvek težimo raznovrsnosti i balansu tako i preveliki unos proteina nema povoljan efekat na dečji organizam. Adekvatan unos u ovom uzrastu je oko 13g, ali svakako mama nema potrebe u svakodnevnoj ishrani da računa i proverava da li je preterala sa unosom proteina. To se jako retko dešava, a najčešće je preveliki unos mleka nakon godinu dana kada zapravo mleko koje je do godinu dana bilo osnovna hrana, sada spada na drugo mesto i osnovnu hranu u tom uzrastu čini čvrsta hrana.”

Kada mama dođe umorna kući sa posla, a mališanu se jede nešto slatko, šta je najbolji izbor pored voća?

Urme spadaju u slatkasto voće koje se baš zbog svog slatkastog ukusa često koristi i u pripremi kolača za decu, a i samostalno. Takođe med može biti zdrava prirodna poslastica, ali i sa tim ne treba preterivati. Brze zdrave varijante su i puding od prosa, heljde koji se brzo prave uz dodatak meda ili nekog voća, domaći voćni jogurt uz dodatak meda. Zdrava domaća nutela koja se pravi brzo je odlična varijanta koja može duži vremenski period da stoji u frižideru spremna. Voće salate sa ili bez meda uz dodatak orašastih plodova su dobar izbor za decu kada je potrebna brza i zdrava užina."

Domaći krem od lešnika

Sastojci:

  • 150g pečenih lešnika
  • 250g očišćenih urmi
  • oko 200g biljnog mleka (kokosovo ili bademovo mleko)
  • 25g sirovog organskog kakaa
  • 10g maslinovog ulja ili kokosovog hladno ceđenog ulja

Priprema:

Lešnik ispeći u rerni i i staviti u blender, dodati ostale sastojke i blendati do dobijanja glatke teksture. Može se umesto biljnog mleka koristiti i voda, manja količina i onda se dobija gušća smesa.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary