Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje porodice: Kako se zaštititi od stomačnog virusa

Stomačni problemi česta su pojava u kolektivima, a faktori koji ih uzrokuju su veoma različiti. Saznajte šta možete da uradite kako biste zaštitili dete i ostale članove porodice od stomačnog virusa.

 Izvor: Foto: Profimedia

Različiti faktori utiču na pojavu tegoba u nežnom dečjem sistemu za varenje. Deca često budu uznemirena i nervozna, pa iako ponašanje kod dece koja još ne umeju da kažu (obično previjanje, pojava dijareje ili povraćanja) ukazuju na stomačne probleme, a evo i da li i kako možete da ih prevenirate i na taj način zaštitite svoje dete.

Povezane vesti

Da li postoji način da se preveniraju stomačni problemi?

Redovna higijena ruku je najbolje odbrana. 

Ne možete sprečinti dvogodišnjaka da stvalja u usta sve što mu se nađe u ruci, ali možete da se trudite da njegovo okruženje bude čisto i da mu, naravno, redovno perete ruke.

Ukoliko niste u mogućnosti da operete ruke, uvek sa sobom nosite antibakterijske vlažne maramice ili dezinfekciono sredstvo za ruke, koje obavezno treba koristiti pre i nakon jela, i pre i nakon izlaska iz prevoza ili bilo kog mesta gde se kreće veliki broj ljudi.

Ali, znajte da, čak i kada sve to budete radili, nažalost, opet postoji mogućnost da se zarazite.

Povezane vesti

Kako zaštititi ostale članove porodice?

Stomačni virusi se brzo šire i veoma su zarazni i to sve vreme dok ih vaše dete ima (pa čak i 24 sata nakon što prođu). 

Inicijalno oni dospevaju do organizma fekalnim putem, ali u praksi one se šire i putem pljuvačke, ali i indirektno (preko kvake na primer). Dakle, veoma je teško zaštititi ostale članove porodice. 

Savetuje se pojačana higijena, i obavezno duže pranje ruku svaki put nakon što detetu zamenite pelene ili ga stavite na nošu. U periodu dok traju tegobe, poželjno je oprati i češće prati igračke sa kojima se dete igra, a pogotovo one koje deli sa bratom ili sestrom. Zaražene igračke najčešći su prenosioci virusa u vrtićima i ostalim ustanovama gde borave deca u grupama.

Povezane vesti

Da li vakcina protiv gripa može da zaštiti dete od stomačnog virusa?

Već je rečeno da "stomačni virus" nije izazvan virusom influence od kog možemo da se zaštitimo vakcinacijom. Dakle, i ako ste vakcinisani protiv virusa gripa, to vam ne garantuje da vi i vaše dete nećete imati stomačne probleme. 

Zapravo, postoji vakcina protiv rotavirusa i dozvoljena je deci starijoj od šest meseci, ali se ne nalazi u redovonom kalendaru vakcinacije, te ako se odlučite da vakcinišete dete, potrebno je da se prethodno posavetujete sa vašim pedijatrom.

Povezane vesti

Kada dete može da se vrati u kolektiv?

Kada dete više nema temperaturu i oseća se veoma dobro, ono može da se vrati u kolektiv. Međutim, ukoliko se detetu i dalje dešava da povrati ili da hitno mora da obavi nuždu, možda bi ipak trebalo još malo da sačekate. Osim što je detetu potrebno da vreme da se oporavi, poslednje što mu je potrebno je i da doživi sramotu u grupi dece, a i to je veoma važno. 

Iako će se dete veoma brzo osećati dobro, ipak budite strpljivi i sačekajte da se organizam potpuno oporavi.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica