Kako bi sprečili letnja trovanja držite se jednostavnih i već poznatih principa:

1. Perite ruke detetu.

Lična higijena je izuzetno važna jer se tako smanjuje verovatnoća “ručnog” prenošenja bakterija koje mogu da naprave toksine i dovedu do trovanja.

2. Ne uzimajte hranu “sumnjivog” izgleda, a naročito sumnjivog ukusa i mirisa.

Takvu hranu odmah bacajte, čak iako rok upotrebe nije prošao. On nije garant da je hrana ispravna! Loše čuvane namirnice – ovo naročito važi za mleko i mlečne proizvode, su čest izvor trovanja.

3. Ne podgrevajte nepojedenu hranu.

Kuvanjem se toksini ne mogu ubiti.Iako visoka temperatura (100 stepeni) eliminiše većinu bakterija nema šanse da se razgradi toksin koji je termostabilan.

4. Ne dajte deci sladolede bez deklaracije!

Najbolje je jesti proverene "firmirane" sladolede koji se čuvaju u odgovarajućim zamrzivačima. Ako volite poslastičarnice idite u one proverene i na “dobrom glasu”.

5. Dobro operite voće i povrće.

Detaljno pranje voća i povrća pre konzumiranja, svakako će smanjiti mogućnost trovanja. Voće koje je načeto i nagnječeno bacite, a ukoliko je moguće skinite i gornji sloj (koru).

6.  Izbegavajte “masovne” kuhinje.

Leti restorani moraju biti idealno čisti da biste u njima hranili decu. Tada opet idite na proverena mesta gde se hrana za decu brižljivo priprema.