Mnogi roditelji se žale da njihova deca ne vole povrće i da ne mogu nikako da ih ubede da jedu ove zdrave namirnice. Ponekad mališani neće da ih jedu uopšte, neki pristaju da jedu tek poneku vrstu povrća, ali dobra vest je da postoje neki trikovi koji mogu da pomognu.

Evo šta možete da pokušate kako bi vaše dete jelo više povrća.

1. Sačekajte da ogladni

Ne treba, naravno, da izgladnjujete dete, ali birajte momenat kada je dete najverovatnije gladno – recimo, posle duge igre napolju, pa mu tada ponudite povrće. Dok vi podgrejete ili pripremite jelo, mališan će pojesti barem nekoliko zalogaja povrća kako bi zavarao glad.

2. Dodajte puter

Neka deca odbijaju da jedu povrće zbog pomalo gorkog ili neutralnog ukusa. Pokušajte da dodate malo putera, to će ublažiti gorak ukus i učiniti ove namirnice ukusnijim, piše econet.ru.

3. Dodajte neki sos

Mališani će radije pristati da jedu povrće ako ga pomešate sa njihovim omiljenim sosom. Možete da napravite neki domaći sos od jogurta ili pavlake, sa začinima, krastavcem...

4. Dajte mu izbor

Ako ponudite detetu samo jednu vrstu povrća, najverovatnije će odbiti. Ali ako mu date da izabere između nekoliko ovih namirnica različitih boja, verovatno će izabrati barem jednu od njih.

5. Pokažite mu primer

Deca uglavnom vode da probaju sve što jedu druga deca, zato je idealno da ga "prevarite" tako što ćete mu dati da jede u društvu sa mališanima koji jedu povrće.

6. Budite uzor

Deca oponašaju roditelje, zato je važno da vide da i vi jedete povrće. Možda će neko odbiti ili mu se prosto neće svideti, ali će jesti barem neku od ovih namirnica sa vama.

7. Pustite ga da pomaže u kuhinji

Dajte detetu da vam pomogne u pripremi povrća za salatu. Možete da "zatražite pomoć" u mešanju salate, dodavanju ulja ili soli... Mališan će biti srećan što u tome učestvuje, pa su veće šanse da će i jesti. I ne zaboravite da svog pomoćnika pohvalite ostalim članovima porodice!

8. Ne terajte ga

Nemojte da terate dete da jede povrće jer će to samo stvoriti veći otpor kod njega. Umesto toga, nemojte mu davati da gricka ništa između obroka, a kada ogladni, najpre mu ponudite povrće.

9. Napravite smuti

Ako ne uspevate na drugi način da ubedite dete da jede povrće, možete da napravite smuti napitak. Uvek je bolje da dete žvaće i oseti ukus i teksturu hrane, ali nije zgoreg da barem na ovaj način unese povrće.

10. "Sakrijte" povrće

Jedan od načina da dete unese vitamine iz povrća koje odbija da jede je da skuvate čorbu sa povrćem, a zatim je procedite, tako da mališan unese vitamine i nutrijente koje su namirnice otpustile, a da ih zapravo ne vidi i ne pojede.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)