Umirujući efekat pesmice Bejbi šark koji ima na decu je neosporan - možda je to razlog zašto je video na YouTube-u pregledan milijarde puta od objavljivanja 2016. Skoro da nema roditelja koji je makar jednom nije pustio svom detetu, od najranijih dana.

 Pesma koju deca upijaju

Kejt Akardi, mama 16-mesečnog Džeka , pacijenta u Aerodigestivnom centru u Bostonskoj dečjoj bolnici, videla je kako njen sin se raduje „Bejbi šarku“ kroz muzičku terapiju koju je dobijao kao deo usluga rane intervencije. „Ovu pesmu smo slušali više nego što bismo mogli da izbrojimo, ali ona ga jednostavno čini srećnim“, kaže ona. „Džekovi lekari i osoblje su uvek bili sjajni u tome što su ga puštali da je sluša tokom pregleda i testova."

 Džek nije izuzetak. Zarazna melodija možda izluđuje neke odrasle, ali je neodoljiva za decu. Zasnovana na klasičnoj dečijoj pesmici i modernizovana od strane korejske kompanije za zabavu Pinkfong, pesma je postala nešto poput kulturnog fenomena, ima brojne remikse, prateće proizvode i svetsku slavu. Ali zašto je „Beba ajkula“ toliko popularna kod dece? Odgovore daje Brajana Janc, sertifikovani muziko terapeut u Bostonskom programu dečije muzičke terapije.

Ritam u koji ćete uroniti

„Verujem da se pesma dopada deci zbog kombinacije ritmova i tekstova koji se ponavljaju, redosleda pokreta i jednostavne melodije koja gradi iščekivanje“, objašnjava ona. Čini se da čak i deca koja još nisu verbalna uživaju u skakanju uz ponovljene zvukove. I kako pesma napreduje, deca ostaju oduševljena: „Melodija na kraju menja tonalitet i menja se na način koji drži dete uključeno sve vreme“, kaže Janc.

Možda zato Sofi Lorens voli „Bebu ajkulu“. Skoro 2 godine, bolnica joj nije strana, gde je lečena u Centru za midaortni sindrom i renovaskularnu hipertenziju . „Ona gleda video sa ponavljanjem satima“, kaže njena mama Samanta, koja ponekad pušta „Baby Shark“ tokom Sofinih medicinskih pregleda da bi je smirila. „Ona čak i gestikulira rukoma - opsednuta je time.”

Porodična riblja priča

Ali privlačnost „Bejbi Šarka“ može se proširiti izvan same muzike, melodije i ritma. Priča o dobrom raspoloženju koju priča takođe može biti delimično odgovorna za njenu popularnost kod dece. „Priča o porodici ajkula koja zajedno lovi, izbegava opasnost i bezbedno se vraća kući stvara jednostavno, ali korisno iskustvo čak i za veoma malu decu“, objašnjava Janc.

Taj osećaji sigurnosti i udobnosti mogu biti deo onoga što mališan Rafaelu Borhes privlači na pesmu. Rođena sa retkim i potencijalno opasnim po život stanjem zvanim urođena dijafragmatska hernija , provela je prva četiri meseca svog života u Bostonskoj bolnici. „Prošla je kroz mnogo toga na intenzivnoj nezi“, kaže njen tata Isandro. “Gledanje 'Baba Shark-a' na njenom iPad-u je jedan od najboljih načina da je smirite kada je uznemirena.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Deljenje igračaka u parku  TikTok/kiaraizabellaa