Svaki put kada se vi i vaša porodica uputite u omiljeni restoran, da li se osećate kao da su opcije hrane za dece ograničene, a obroci mališana na kraju budu tanjiri puni prženih krompirića? Srećom, moguće je odabrati deci zanimljivija jela i podržati ih u u navici da dobro i pristojno jedu, a da pritom ne žrtvuju divno iskustvo uživanja u restoranu.

Evo pet saveta kako da to uradite:

1. Proverite meni unapred

Ovih dana, skoro svaki restoran ima kopiju svog menija dostupnu na svojoj veb stranici ili društvenim mrežama. Uradite malo istraživanje pre nego što krenete u restoran kako biste bili sigurni da ćete vi i vaša porodica imati izbora kada stignete tamo.

Ako ne vidite dečji meni na mreži, pozovite unapred da biste bili sigurni da su deca dobrodošla. Nisu svi restorani prilagođeni deci i biće prijatnije iskustvo za sve uključene ako izaberete objekat koji je naviknut i opremljen za male goste.

To ne znači da morate u potpunosti da se odreknete svojih omiljenih restorana iz dana pre roditeljstva, ali ćete možda morati da sačekate da vaše dete malo poraste pre nego što podelite svoja omiljena mesta sa njima.

2. Ponesite nešto što sprečava dosadu i nestrpljenje

Ovakva „pojačanja“ mogu značiti više stvari kada je u pitanju odlazak nau restoran sa decom. U ovom slučaju mislimo na dodatne grickalice, zabavu i pribor za jelo.

Ako znate da će vaše dete verovatno ogladneti dok čeka na obrok, možete spakovati neke zdrave grickalice kako biste sprečili „gladni“ bes. Ili možete naručiti neka zdrava predjela ako ih restoran nudi. Na taj način vaše dete može da unese svoje porcije voća i povrća pre obroka.

Takođe možete da ponesete igračke, bojanke, igrice i elektroniku da zaokupite svoju decu dok čekate, ali samo se uverite da sve što ponesete neće biti previše ometajuće za druge posetioce restorana.

Iako restorani mogu reklamirati dečji meni, možda nemaju pribor ili šolje odgovarajuće veličine koji bi išli uz njega. U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, možete izabrati da ponesete pribor za jelo od kuće, za svaki slučaj.

3. Tražite zamene

Samo nekoliko jednostavnih zamena može pretvoriti obrok vašeg deteta u nešto što je i zdravo i prijatno za njega. Evo nekoliko zamena u svakoj komponenti njihovog obroka koje treba uzeti u obzir:

Predjelo: Dodavanje povrća u jelo vašeg deteta je odličan način da unesete one preporučene dnevne porcije. Možete zatražiti zelenu salatu i paradajz na njihovom hamburgeru, ili zatražiti brokoli u čorbi, pasti, rižotu. A kada idete na picu (ili naručite dostavu), napunite je zelenom i crvenom paprikom, pečurkama, tikvicama, spanaćem ili drugim prelivima na bazi povrća.

Proteini: Kada su u pitanju proteini, piletina je često omiljena kod dece. Imajući to na umu, zapamtite da je naručivanje piletine na žaru obično bolja opcija od pržene.

Prilog: Većina restorana nudi izbor različitih priloga uz obroke za decu. Ako je opcija dostupna, izaberite voće i povrće.

Piće: Izaberite mleko ili vodu pre nego gazirano ili sokove kad god možete. Ima puno šećera u sokovima koji im može dati previše energije (i praznih kalorija). Mleko je, s druge strane, prepuno hranljivih materija koje pomažu vašem detetu da ojača, a voda je najbolji način da ih održite hidriranim.

4. Držite se dečjeg menija (u početku).

Često se čini da jelovnik za odrasle ima više opcija. Međutim, dečiji meni je zapravo bolja opcija jer su porcije manje. I cena je obično niža! Ovih dana mnogi restorani nude zdravije opcije prilagođene deci za priloge i pića. A neki čak postavljaju ove bolje opcije kao podrazumevane.

Kako vaše dete raste, tako će rasti i njegova iskustva i razvijati se ukus. Ponudite im neke nove obroka u restoranu kako biste podstakli njihovo nepce u razvoju.

5. Ne mora uvek samo zdravo

Ako ne jedete često napolju, sasvim je u redu da svojoj deci date prženu piletinu i pomfrit. To čini odlaske u restorane posebnom poslasticom, posebno kada ta hrana nije uobičajena kod kuće. Kada kuvate, većina obroka sadrži puno voća, povrća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda, nemasnih proteina i zdravih masti. U restoranu, ne mora biti tako pod obavezno.

Pri tome, i dalje pokušajte da naglasite svojoj deci da sama po sebi ne postoji „loša hrana“. Umesto toga, postoje samo neke namirnice koje jedete češće, poput voća i povrće, a neke jedete ređe, poput pomfrita i hamburgera.

Kako vaše dete raste, možete ga nežno voditi ka donošenju sopstvenih zdravih izbora u restoranima - i izbegavajte da budete previše restriktivni. Važno je da jedu hranu, i to dovoljno, da neguju svoja tela u razvoju. Ako je za jedan određeni obrok van kuće ta hrana pomfrit i hamburger, to je u redu.

Drugi načini da svoje dete pripremite za uspeh u restoranima

Ono što vaše dete jede samo je deo iskustva u restoranu. Postavlja se i pitanje kada i koliko. Osim toga, svaki put kada ih odvedete u restoran, to je šansa da uče bonton.

Jedite ranije: Dolazak u poznati restoran pre tipične gužve povećava verovatnoću da nećete morati da čekate toliko dugo na hranu. Na taj način možete sprečiti sve potencijalne izlive nervoze.

Nemojte ih terati da jedu: Možete podsticati svoje dete da jede, ali ako kaže da je sito, slušajte ga. Prisiljavanje deteta da jede kada nije gladno može dovesti do toga da ignoriše telesne znakove koji signaliziraju da je sito. Oni takođe mogu početi da povezuju određenu hranu sa negativnim iskustvima.

Dajte dobar primer: Vaše dete uči zapanjujuće mnogo samo gledajući vas. Kada jedete u restoranima, dajte im najbolji primer tako što ćete biti ljubazni, pažljivi i pristojni. Naučite ih da budu učtivi i ljubazni prema konobaru.

Kada dođe hrana, otvoreno uživajte u obroku (naročito u voću i povrću) i oni bi mogli da slede vaš primer.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon