Zašto je posebna voda za decu toliko tražena i kako se ona suštinski razlikuje od obične vode „za odrasle” rekla je nutricionista Larisa Gabdulhakova .

Koji su zahtevi za vodu za bebe?

Prema Gabdulkhakovoj, za razliku od obične vode, voda za decu sadrži manju količinu neoganskih jedinjenja i organskih supstanci: stepen mineralizacije je od 200-300 do 500 mg/litar u odnosu na maksimalnu vrednost za običnu vodu - do 1 hiljada mg/litar. Bolje je prokuvati vodu sa visokim nivoom mineralizacije pre nego što je date detetu. Pored toga, voda za decu ne može biti gazirana, količina fluora i joda u njoj je minimizirana, a prisustvo srebra u sastavu je potpuno isključeno. Važno je da se takva voda mora dobiti samo iz arteškog izvora: pre upotrebe se testira prema 93 indikatora, a samo pozitivan rezultat na svim pokazateljima daje pravo da se zove dečija voda.

 Zašto se detetu ne preporučuje redovno davanje ove vode?

Stručnjak je objasnila da je obična visoko mineralizovana voda pre "tvrda" za dečiji organizam, pa je bolje da se prokuva. Pijenje takve vode može izazvati stvaranje kamena u bubregu.

Važno je da takvi zahtevi za dečije proizvode mogu izazvati pojavu falsifikovanih proizvoda: kada kupujete dečiju vodu, ne možete biti potpuno sigurni da je proizvod visokog kvaliteta. Međutim, prema rečima lekara, zamena dečje vode za piće običnom neće dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje deteta kada pije takvu vodu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon