Greške koje dete ima kada je u pitanju hranjenje kod kuće, posebno su izražene kada posetite restoran i očekujete da dete sedi mirno i jede, a da ne skače i ne baca hranu. Baš zbog toga što ćete sigurno želeti da kada izvedete dete na ručak ili večeru u restoran, ili morate da posetite restorane zbog raznih porodičnih proslava, važno je da ga naučite lepom ponašanju.

Navike u hranjenju počinju od kuće, pa nemojte im dozvoliti da ispunjavaju svaki svoj hir. Koliko god da je bitno da deca nauče sama da jedu, bitno je i da znaju gde je mesto za obrok i da istrajete u tome da od stola ustaju tek kada je hranjenje završeno.

Evo nekoliko saveta za obrok sa detetom u restoranu:

Objasnite im šta ih očekuje

Pre nego što krenete, objasnite detetu gde idete, šta će tamo moći da jede i pije, ali i kakve manire očekujete od njega: sedenje u stolici, korišćenje pribora i salveta, bez previše buke i slično. Većina dece će biti ista onakva kakva su i kod kuće, ali ćete vi biti malo rigorozniji zbog ostalih gostiju.

Izaberite pravo mesto

Mnogo lakše će vam biti ako odaberete restoran koji odgovara uzrastu i stepenu zrelosti vašeg deteta. Ako je vađe dete mlađe od 4 godine, obično je vrckavo, pa je bolje da se držite restorana koji su u porodičnom stilu i nude široke separee, bojice, dečiji meni i osoblje koje je puno razumevanja za mališane.

Objasnite im da nema puno buke

Recite svom detetu da ljudi ne vole glasne zvukove dok jedu, tako da će morati da bude tiše. Nemojte se iznenaditi ako ga budete morali više puta podsećati na to tokom obroka, ali uradite to mirno i nastavite dalje.

Restoran, deca, hrana
Shutterstock Porodica na ručku u restoranu

Pripremite se za nemir

Čak i u ležernim restoranima, vašem detetu može biti teško da miruje dugo - oko 45 minuta je maksimalno za dete do otprilike 5 godina. Ponesite im male grickalice u slučaju da duže čekate na hranu, nosite bojice i budite spremni da dete povedete u šetnju ispred restorana.

Ako ništa ne uspe, idite

Pokušajte da se ne ljutite u slučaju da posle svih vaših dobrih priprema, vaše dete ne želi da bude mirno. Umesto toga, spakujte hranu i završite obrok kod kuće ili u obližnjem parku, negde gde vaše dete može da trčkara.

Restoran, deca, hrana
Shutterstock Deca jedu u restoranu

Šta možemo da očekujemo od dece u različitim uzrastima?

Do 4 godine mnoga deca mogu da:

Do 8 godina mnoga deca mogu da:

  • Sede sat i više u restoranu.
  • Jedu pristojno u ležernim restoranima bez pomoći roditelja.
  • Uključe se u razgovor odraslih u restoranu.
  • Probaju zalogaje nepoznate hrane.