Danas su u modi neobična imena, pa se sve više roditelja odlučuje da svom detetu da neko krajnje jedinstveno i unikatno ime. I to je u redu, svako ima pravo da odluči kako misli da je najbolje za njegovo dete, ali ako i vi razmišljate o tome da svojoj bebi date neko neobično ime, možda će vas zanimati da čujete šta o tome misli psiholog.

Klinički psiholog Stanislav Samburski je za Ru.News24.ru istakao da takav izbor može da ima posledice na dete, uključujući i uticaj na mentalno zdravlje i socijalnu adaptaciju deteta.

Ovaj stručnjak kaže da često neobična imena loše utiču na samopouzdanje mališana i stvaraju im osećaj niže vrednosti. Takođe, dodaje da deca mogu da postanu žrtve nasilja vršnjaka i odraslih, ali i da mogu da imaju neke poteškoće u komunikaciji. Kao rezultat toga, može da se pojavi i strah od ljudi.

"Pored toga, dete će možda morati da objašnjava drugima kako da pravilno izgovore njegovo ime. Svi ti faktori mogu da budu opterećujući ne samo za psihu deteta, već i za roditelje", rekao je psiholog Samburski.

On je istakao da deca koja imaju neko veoma neobično ime često odlučuju da ga promene za neko jednostavnije, uobičajenije kada odrastu.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)