Svaki roditelj želi da mu dete bude zdravo, puno snage i energije. Ali kako znate koliko je zdrav njegov meni? Da li jede dovoljno hranljive materije i da li ne prelazi broj kalorija koje treba da unese?

Kako bi pomogli roditeljima da se izbore sa ovim problemima, stručnjaci za ishranu su sastavili kontrolnu listu koja ukazuje na približni dnevni unos kalorija deteta, piše Parents.com.

Bebe i mala deca: Dnevna potreba: 1000-1400 kalorija
Sa nostalgijom se sećate dana kada je vaš mališan rado žvakao piletinu, tikvice i skoro sve što ste stavili na sto. Odjednom, međutim, postaje izbirljiv. Činjenica je da se nakon prve godine života stopa rasta deteta smanjuje, kao i njegov apetit. Institut za medicinu preporučuje da bebe u proseku unose između 80 i 110 kalorija po kilogramu telesne težine.

Kako znate da li se pridržavate ovih pravila?

1. Verujte bebinim instinktima
Apetit dvogodišnjeg deteta može da se menja iz dana u dan. Međutim, prema istraživanju, čak 85 odsto roditelja kaže da teraju svoju decu da jedu čak i kada to odbiju. Verujte svom detetu ako posle sitosti gurne tanjir i odbije, znači da jestestvarno je dobro. U suprotnom će početi da se prejeda, a to je klizav teren.

"Deca su previše zauzeta da bi napravili pauzu za ručak. Obično žure da progutaju nekoliko kašika supe kako bi ustali od stola i nastavili igru", kaže dr Tanja Kral.

"U ovom slučaju, dobra je ideja da pored njega stavite zdrave poslastice (povrće, voće, sir i krekere od celog zrna), ali glavno jelo treba da se jede za stolom" , dodaje Deana Rouz, specijalizovana za ishranu dece.

2. Pridržavajte se režima.
Poslužite obroke u intervalima od otprilike tri sata. Ovo će biti dovoljno da dete ne oseti glad.

3. Nemojte ga terati ili ubeđivati da jede više nego što želi.
Dopunska hrana zajedno sa glavnom će dovesti do prejedanja. Osim toga, na ovaj način dajete detetu pogrešnu predstavu o proizvodima. "Ako deca misle da je povrće odvratno i da se jede samo zbog korisnih vitamina, onda ga nikada neće voleti", kaže Rouz.

4. Dete treba da dobije najviše dve čaše mleka dnevno. Ako to nije dovoljno, možete dati sok ili vodu. Do 2. godine detetu treba davati punomasno mleko. I po savetu lekara, bez masti ili sa malo masti.

U vrtiću i predškolskom uzrastu: Dnevna potreba: 1200-1800 kalorija
Roditeljima je već u ovom uzrastu teško da kontrolišu ishranu dece: oko polovine dnevne ishrane konzumiraju van kuće, ručajući u vrtiću ili školi. "Vredi povećati količinu hrane za oko trećinu tokom glavnih obroka i dati detetu nešto lagano za grickanje da bi sebi donelo smelo", sugeriše Sara Kriger. "Većina dece u ovom uzrastu jede sporo i nema vremena da pojede sve što je servirano. Zato ne računajte da će vaše dete dobiti sve kalorije iz kutije za ručak. Dobro je ako možete ručati sa detetom i pratiti koliko je ono pojelo. Ako ne, onda je bolje da se ne oslanjate na ručak, već da mu pripremite obilan doručak ili obilnu večeru", kaže dr Liz Vajs.

5. Čuvajte ga od emocionalnog prejedanja
Ako vaše dete stalno traži užinu, možda jede iz dosade ili anksioznosti. Neka koristi "skalu gladi": 0 - potpuno gladan, 10 - potpuno sit, 5 - ni gladan ni sit. "Ako dete oceni glad iznad 5 i traži nešto da žvaće, verovatno jede iz emocija", kaže dr Suzan M. Košarek. Deca ovog uzrasta su već dovoljno stara da razumeju svoja osećanja, pitajte ga: "Da li ste ljuti ili zabrinuti?" Pomozite mu da reši problem ili ga odvratite od situacije bez pomoći hrane.

Dozvolite svom detetu da se služi samo sebi, kao što je da stavlja hranu na tanjir bez zahteva. Najverovatnije će uzeti tačnu veličinu porcije. "Neki roditelji nesvesno prehranjuju svoju decu, dajući im porcije za odrasle, a deca se navikavaju da jedu više", kaže Kasl.

7 do 9 godina: Dnevna potreba: 1200-2000 kalorija

U ovom trenutku, rast deteta se još više usporava, ali se potreba za kalorijama povećava jer vodi aktivan način života. Mnogo se bave sportom, plesom, učestvuju u vannastavnim aktivnostima i potrebno im je mnogo energije. Roditeljima je još teže da kontrolišu ishranu dece u ovom uzrastu: tinejdžeri često sami biraju hranu – kako u školi, tako i kod prijatelja.

Kako možete biti sigurni da vaše dete dobro jede?
Pratite njegovu težinu. U periodu pre puberteta deca često imaju višak kilograma. "To je prirodan proces, ali ako ne ograničite slatkiše u ishrani dece, postoji rizik od gojaznosti i endokrinoloških problema", kaže Kasl.
Stručnjak savetuje da se smanji količina poslastica i podseti dete da umesto zaslađenih pića pije običnu vodu.

Dajte svom detetu zdravu hranu. Ili ponudite užinu koja sadrži ugljene hidrate (kao što su cela zrna ili hleb) i proteine (kao što je nemasno meso, jogurt ili mleko) pre igre. Tokom i posle treninga potrebna mu je samo voda.

Kuvajte njegova omiljena jela. Uverite se da uvek ima na stolu zdrava hrana, koje će pojesti sa zadovoljstvom i neće ostati gladan ako mu prvo jelo ne bude po ukusu.

BONUS VIDEO: 

POTRESNA ISPOVEST ŽENE KOJOJ SU UZELI ČETVOROGODIŠNJE DETE: Govorio je NEĆE MENE NIKO ODVESTI, a onda...Ne mogu sebi da oprostim! Kurir televizi

(Yumama/T.A.S.)