Mnoga deca koja idu u vrtić često su prehlađena, sklona raznim infekcijama i virusima, dok neka deca ipak ostaju imuna i njihov nosić nije tako često zapušen, nema napada kašlja i crvenog grla. Zato se mnoge mame pitaju - Zašto je moje dete stalno bolesno. Evo kako na to pitanje i mnoga druga srodna odgovara ruski pedijatar EkaterinaPoteriaieva:

Koliko puta godišnje dete koje ide u vrtić može da se razboli?
"U prvoj ili drugoj godini tokom pohađanja vrtića oboljenje od akutnih respiratornih infekcija 10 puta godišnje je sasvim normalna situacija. Kada beba počne da ide u vrtić, svakodnevno dolazi u kontakt sa velikim brojem virusa. Neke od njih je već sreo ranije, i njegovo telo je upoznato sa njima, ali sa nekima se susreće prvi put. A u drugom slučaju, dete će se najverovatnije razboleti. Pošto u populaciji kruži mnogo virusa, često se novi javljaju u vrtiću"

Zašto se neka deca retko razbole kada idu u vrtić, a druga idu nedelju dana pa dve ostaju kod kuće zbog bolesti?
"Svi smo različiti i naša tela su takođe različita. Da li će se osoba razboleti kada je izložena virusu ili bakteriji ili ne zavisi od osetljivosti. Ako je dete ranije bilo u kontaktu sa ovim virusom (na primer, kada je bilo beba, virus je kući doneo njegov stariji brat iz vrtića) ili je iz nekog razloga njegovo telo imuno, onda se neće razboleti. Neka deca se zaista retko razbole u ​​vrtiću. Drugi, naprotiv, češće obolevaju. Ali većina njih prestaje da se često razbolijeva u školi, stvarajući sopstveni imunitet."

Da li česti akutne respiratorne infekcije oslabljuju imuni sistem?

"Ne. Ako sa svakom infekcijom nema teških bakterijskih komplikacija (8 ili više upale srednjeg uha godišnje, 3 ili više pneumonija), onda imunitet deteta funkcioniše normalno. Naprotiv, kada dete pati od respiratorne virusne infekcije, njegovo telo stvara antitela na ovaj virus." - odgovorila je doktorka za deti.mail.ru.

"To je kao teretana za imunitet: kada želimo da ojačamo, idemo u teretanu. Iako se posle treninga osećate umorno, to vas ne čini slabijim. Naprotiv, mišići postaju jači. Isto je i sa respiratornim infekcijama. Svaka epizoda je vežba za detetov imunitet."

Koje vitamine treba dati detetu da podrži telo tokom čestih prehlada?

"Ne postoje posebni vitamini za imunitet. Ne postoje lekovi koji će naučiti telo da se ne razboli od uobičajenih akutnih respiratornih virusnih infekcija. Na primer, ne postoje tablete koje će vam pomoći da ojačate mišiće i steknete izvajano telo bez odlaska u teretanu. Preporučujemo vitamin D apsolutno svoj deci - potreban je ne samo za formiranje kostiju i zuba, već i za mnoge druge procese u telu. Jod je takođe važan. Jod je potreban za održavanje normalnog funkcionisanja štitne žlezde, koja, zauzvrat, reguliše mnoge procese u telu. Može se uzimati u obliku jodirane soli i dodatno u obliku kalijum jodida. O potrebi upotrebe i dozi treba razgovarati isključivo sa svojim lekarom."

Napomena: Nikada ne dajte suplemente deci na svoju ruku, već isključivo nakon konsultacije sa lekarom.

Ako posle vrtića prskate morsku vodu u nos da sperete viruse, da li će to pomoći da se smanji učestalost infekcija?

"Nažalost, ne. Zaista, izotonični rastvori natrijum hlorida mogu da operu viruse sa sluzokože koji se još nisu vezali za nju. Ali problem je što se virusi veoma brzo vežu. Zbog toga možete, naravno, koristiti izotonične rastvore natrijum hlorida za higijenu nosa posle vrtića, ali je malo verovatno da će to smanjiti incidencu infekcija."

Moje dete ne ide u vrtić, već samo 2 puta nedeljno na edukativne aktivnosti, a i dalje se razboli svakog meseca – zašto?

Tačno ista deca idu u obrazovne aktivnosti i klubove, koja tamo mogu da donesu viruse. Stoga, čak i kratak kontakt sa drugom decom na časovima razvoja ili u vrtiću (u roku od 1-2 sata) može dovesti do toga da dete podložno zarazi virusnom infekcijom. Da li dete ide u vrtić ceo dan ili samo 2 puta nedeljno na časove razvoja nema globalni uticaj na to koliko često se razboli."

Dete poslednjih meseci sedi kod kuće, ne ide u vrtić ili druge aktivnosti, i dalje je bolesno – zašto je to tako?

"Ne živimo u sterilnom svetu, dete i dalje dolazi u kontakt sa virusima - na primer, u liftovima i prodavnicama. Pored toga, dete živi sa odraslima: majka, otac, baka i deda. Svi oni mogu preneti virusne infekcije u veoma blagom obliku, za njih neprimetnim (jer su se odrasli ranije susreli sa ovim virusima). Ali pošto ih dete još nije upoznalo, bolesno je sa mnogim simptomima i visokom temperaturom. A tu su i druga deca sa kojima dete takođe dolazi u kontakt." 

Ruski pedijatar zašto je dete često bolesno_1504464110.jpg
Shutterstock 

Da li česte bolesti mogu dovesti do imunodeficijencije?

"Imunodeficijencija je težak poraz bilo kog dela imunog sistema; obične akutne respiratorne virusne infekcije ne mogu štetiti imunološkom sistemu. Naprotiv, telo, stvaranjem antitela, postaje jače. U prvim godinama u vrtiću dete zapravo često oboli. Zatim - ređe. U osnovnoj školi obično postoje 2-3 epizode ​​po školskoj godini. Dete će "preboleti svoju bolest" - i telo će formirati antitela koja će ga štititi neko vreme. Čim se smanji broj antitela na određenu infekciju, podložnost tela će se povećati i nakon kontakta sa ovim virusom dete će ponovo oboleti od respirotorne infekcije. Ista stvar se dešava i sa odraslima. Tako nas naš imunitet štiti."

Šta ako dete koje često bolesno ne odvedete u vrtić godinu dana da mu ojača imunitet, da li će mu to pomoći da kasnije manje razboli?

"Nažalost, ovo je malo verovatno. Ako telo nije naišlo na virus, onda se antitela na njega (i, shodno tome, zaštita od njega) neće formirati. Imamo dva načina da stvorimo aktivni imunitet: bolest i vakcinaciju. Ali ne postoje vakcine za uobičajene virusne infekcije jer ima previše respiratornih virusa. Ako dete sedi kod kuće godinu dana i ne ide u vrtić, onda će ove godine biti manje bolesno. Ali čim počne da posećuje dečiju grupu, ponovo će početi da se razboli sve dok se ne formira imunitet na cirkulišuće viruse."

Moje starije dete ide u vrtić i često nosi kući virusne infekcije - kako da zaštitim svoje mlađe dete?

"Zaista bih želela da dam univerzalan i efikasan savet, ali ga, nažalost, nema. Zaista, veoma je teško kada stariji boluje od respiratorne infekcije, donese infekciju iz vrtića i zarazi mlađe dete njome. A sada majka već sedi sa dvoje bolesne dece. Ali, nažalost, ne postoji efikasan način da se beba zaštiti.

Potpuno izolovati starije dete nije najracionalnija ideja. A pošto postoji samo jedan stan i dovoljan je čak i minimalan kontakt sa virusom da se najmlađi razbole, efikasnost raznih izolacija u okviru jednog stana je veoma mala. Jedini mogući bonus u ovoj situaciji je mala verovatnoća da će najmlađe dete kada krene u vrtić manje obolevati."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE" Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom! Kurir TV