Majčino mleko najbolja je hrana za bebe, a lekari preporučuju da se dete isključivo doji do šest meseci. Nakon toga se uvodi čvrsta hrana, ali se uz to nastavlja i dojenje. Svetska zdravstvena organizacija savetuje dojenje barem dve godine, mada neke mame prestaju da doje decu ranije, neke malo kasnije.

Jedna mama, međutim, šokirala je sve kada je priznala da doji svoju ćerku koja ima devet godina. Kako je objasnila anonimno na forumu Quora, njena ćerka uživa u tome i insistira da ne prestaje.

"I daje dozvoljavam svojoj devetogodišnjoj ćerki da sisa i neću da prestanem sve dok ona tako želi. Da li me iko podržava?", upitala je ona.

Kako kažu stručnjaci na sajtu Better Health "na majci i detetu je da odluče kada je vreme da prestane dojenje. Neki u tome uživaju i ne žure da prestanu".

Oni ističu da "nije neobično da deca doje i do četiri godine", te da to ima dobre zdravstvene efekte, pruža mališanima osećaj sigurnosti i utehu.

Uprkos tome, većina roditelja smatra da bi dojenje trebalo ukinuti pre četvrtog rođendana, a u skladu sa tim stavom, mnogi su osudili ovu mamu koja doji devetogodišnju ćerku.

"Molim vas, potražite pomoć, to nije prirodno niti zdravo za vašu ćerku", "Zaista morate da je pustite da odraste", "Čak i životinje prestaju da doje svoje mladunce, to je prirodni proces koji im pomaže da odrastu", pisali su joj.

Neki su joj poručili da dojenje tako velikog deteta nije prirodno, te ističu da "bebe dojenjem unose nutrijente dok nisu dovoljno velike da jedu drugu hranu".

"Ne postoji nijedan validan razlog zašto devetogodišnje dete i dalje želi da se hrani kao odojče. Osim toga, ako ona ne prestaje da sisa dok ona to ne poželi, onda si ti izgubila kontrolu kao roditelj", jedna je od poruka koja je upućena ovoj mami.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/N. Z.)