Ako ste trenutno na tom bolnom mestu za svaku ženu koja prekida dojenje, verovatno imate mnogo pitanja. Možda biste želeli da znate koji je najbolji način da smanjite snabdevanje bez rizika od preopterećenja ili mastitisa. Možda biste takođe želele da znate kako da osigurate da je vaša beba srećna i dobro uhranjena jer joj manje majčinog mleka postaje dostupno. Saznajte najkorisnije savete na sva ova pitanja.

Zašto bi neko želeo da presuši svoje zalihe majčinog mleka?

Ukratko, žena bi možda želela da presuši zalihe majčinog mleka kada bude spremna da završi svoje putovanje sa dojenjem, problemima sa grudima ili drugim zdravstvenim stanjem. Možda su spremne da odbiju svoje dete i žele da smanje zalihe mleka kako bi podržale ovu tranziciju u razvoju svog deteta.

Međutim, postoji mnogo dodatnih razloga zašto bi mama mogla da odluči da isuši svoje mleko, što je više od odvajanja, kaže Nikol Peluso, konsultant za laktaciju i menadžer usluga za laktaciju i edukacije u Aeroflov Breastpumps. To može uključivati:

  • Jednostavno ne uživate u iskustvu
  • Imati problem zdravstveni problem na koji može negativno uticati dojenje
  • Imati istoriju se**ualnog zlostavljanja koje čini dojenje neprijatnim ili izazovnim
  • Osećaj da dojenje ne funkcioniše, zbog stalnog izazova dojenja ili nedostatka podrške za nastavak

Neke majke moraju da prekinu zalihe mleka jer su doživele mrtvorođenost ili drugi mrtvorođenost trudnoće, kaže Lina Bublis, konsultant za laktaciju u Dečjoj bolnici u Feniksu. „Kada ste trudni i porodite, vaša zaliha mleka dolazi, hteli to ili ne“, objašnjava ona. „Zbog toga, ako birate alternativni način hranjenja ili ako je vaša beba preminula, možete odlučiti da presušite mleko jer ne morate da ga proizvodite.

Druge majke mogu odlučiti da se odviknu zbog zdravstvenog stanja ili lekova koje uzimaju koji nisu kompatibilni sa dojenjem, napominje Peluso. Prema CDC-u, većina lekova je kompatibilna sa dojenjem, ali svakako postoje izuzeci i trebalo bi da razgovarate o svim lekovima koje uzimate sa zdravstvenim radnicima.

Iako većina zdravstvenih stanja ne zahteva odvikavanje, postoje neki koje CDC navodi kao nekompatibilne sa dojenjem, uključujući:

  • Rođenje deteta sa galaktozemijom (retki metabolički poremećaj)
  • Biti roditelj koji doji i ima aktivan slučaj HIV-a koji nije potisnut antivirusnim lekovima
  • Infekcija humanim T-ćelijskim limfotropnim virusom, tip I ili tip II

Odvikavanje od dojenja ili isušivanje mleka može doći sa mnogo suprotstavljenih emocija i da se suočimo sa tim, osećanjem krivice, pa čak i srama. U redu je osećati šta god osećate, ali ne morate da opravdavate svoje razloge zbog kojih želite da isušite svoje zalihe. Svako ko želi ili treba da prekine dojenje treba da se oseća potvrđeno i podržano u tome.

Kako usporiti proizvodnju majčinog mleka

Naravno, ponekad je potrebno da se naglo prekine laktacija, na primer kada treba da uzimate dugotrajne lekove koji nisu bezbedni za dojenje. Ali većinu vremena, verovatno imate nekoliko nedelja da isušite mleko, a ovaj pristup se obično preporučuje jer vam pomaže da izbegnete preteranu proizvodnju i druge neprijatnosti. To obično znači polagano odustajanje od dojenja i razmak između njih, preporučuje Peluso.

Uverite se da je vaša beba dobro nahranjena

Kako smanjujete količinu mleka koju ispumpavate ili vreme koje dojite, želećete da budete uvereni da vam je dete dovoljno nahranjeno. To može značiti zamenu vašeg mleka sa formulom ili dodavanje čvrste hrane zajedno sa vodom. Akademija američke pedijatrije (AAP) kaže da bebe treba da dobijaju majčino mleko ili formulu tokom prvih 12 meseci života, čak i kada se uvede čvrsta hrana. Posle godinu dana možete da pređete na punomasno mleko (ili da nastavite sa dojenjem ako želite).
Da li je odbijanje vođeno bebom pravo za vašu bebu?

Saveti za odvikavanje bebe od majčinog mleka

Svaka beba je drugačija i reagovaće na odvikavanje od majčinog mleka na svoj način. Neke bebe mogu biti odvraćane od dojenja jer vaše snabdevanje postaje manje i one shvataju da dojenje više nije vredno njihovih napora, kaže Bublis. Ali za bebe koje su više vezane za dojenje, ovo možda neće raditi, kaže ona.

„Najbolje je ili početi da skraćujete trajanje ili učestalost dojenja, ako vaše dete aktivno doji“, savetuje ona. „Ako su stariji, takođe možete uvesti određenu količinu ometanja ili alternativne metode vezivanja.

Ako svojoj bebi pružite tone maženja i zagrljaja, pomoći će im da emocionalno pređu sa dojenja, kaže Peluso. „Pronađite druge načine da svojoj bebi pružite utehu, kao što je ljuljanje, zajedničko pevanje pesama, pružanje ljubavi na sve moguće druge načine“, predlaže ona.

Takođe može biti od pomoći da hranjenje na flašicu učinite što sličnijim dojenju, ako je hranjenje na flašicu novo za vašu bebu. Razmislite o korišćenju bočice koja više liči na dojku, kao što je ona sa širokim postoljem i bradavicom sa sporim protokom, predlaže Peluso. Ubrzajte hranjenje svoje bebe i neka vam partner ponudi flašicu ako beba ne želi da uzme flašicu od vas.

Saveti za rešavanje nelagodnosti tokom isušivanja zaliha majčinog mleka

Uobičajeno je da osetite malo punije grudi kada preskačete hranjenje ili ih rastežete.
„Kada odbijate od dojenja, obratite posebnu pažnju na to kako se vaše grudi osećaju“, preporučuje Peluso. „Ako je prisutan osećaj preopterećenja, izmlazajte se dovoljno da vam bude ponovo prijatno.“ Ali ne želite da pumpate previše, jer će to samo održati vaše zalihe. „Ključ za odvikavanje je da ide tempom koji će vaše telo prihvatiti“, dodaje Peluso. Dok su neke mame u stanju da se brzo odvikavaju, drugima je potrebno više vremena da izbegnu nakupljanje, začepljene kanale i mastitis, ističe ona.

Drugi Pelusovi saveti za upravljanje nelagodnošću odvikavanja uključuju:

Hladne obloge na dojci

  • Izmlazanje veoma male količine za udobnost između pumpanja ili dojenja
  • Nošenje grudnjaka za podršku
  • Rizici i zabrinutosti povezani sa isušivanjem zaliha majčinog mleka

Glavni rizici ili nedoumice tokom prestajanja dojenja su da možete doživeti nabrekle grudi, što potencijalno može dovesti do infekcija dojke kao što je mastitis. Mastitis nije zabavan i može uključivati neprijatne nuspojave poput veoma bolnog područja na dojci i simptoma sličnih gripu.

Možete smanjiti rizik od mastitisa tako što ćete voditi računa o svojim simptomima (kao što je značajno preopterećenje) i postupati postepenim tempom, podseća Bublis. „Ako je odbijanje/smanjenje mleka obavljeno ispravno i sa strpljenjem, nema rizika“, kaže ona. „Preporučila bih da budete svesne kako vam se telo oseća i da upravlja simptomima kako se oni predstavljaju.

Još jedan element koji treba uzeti u obzir je da odvikavanje može biti emocionalno iskustvo, čak i ako ste spremni za to. „Osim hormonske promene koju mame doživljavaju, one takođe mogu imati emocije u vezi sa okončanjem svog puta dojenja: srećni, tužni, ljuti, gorko-slatki – sve su uobičajene“, kaže Peluso.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa