Osetljivo nepce se ne razvija, već se kontroliše. U nekom trenutku naša deca odrastaju, ako im je zdrava hrana bila skrivana, kako znaju šta da izaberu ili šta im se uopšte sviđa?

Jedna mama čiji je suprug kuvar, prenela je svoje iskustvo roditelja čije dete ne voli neke namirnice, voće, povrće i kako su to prevazišli, a tu su i iskustva iz prve ruke, jednog tate kulinara.

"Uklonite peršun sa testenine."

"Uklonite bosiljak sa pice."

“Ovo su neki od zahteva koje moj muž kuvar, Džulijan, dobija kada roditelji u restoranu naručuju za svoju decu. Zahteva se da su zelene stvari nestale iz tanjira. Razumljivo. Želimo da naša deca jedu. Ako im se nešto ne sviđa, prirodno je da se prilagodimo tako da se hrana pojede.

Pada nam na pamet naš 8-godišnji sin Oliver. Olver mrzi salatu. Podseća nas na ovu činjenicu svaki put kada je pojedemo: „Fuj! Grozno!” Istina je da Oliver nikada nije probao salatu. Ni jednom. Molimo, podmićujemo, urazumljujemo. "Olivere, kako znaš da ne voliš salatu ako je nikada nisi ni probao?" Neće popustiti.

Ali Oliver voli vegetarijanski suši - onaj sa avokadom, šargarepom i krastavcima. Toliko ga voli da kada kuvar našeg omiljenog suši mesta kaže Oliveru da ne može da ga napravi jer im je ponestalo šargarepe, Oliver vadi svoje nepojedene šargarepe iz kutije za ručak, predajući ih na rezanje i kockice.”

Tata Džulijan često deli ovu priču: “Oliver je voleo banane. Sa 3 godine jeo je tri do četiri dnevno. Bilo je divno, zdrava užina koju je bilo lako spakovati i poneti sa sobom. Onda je iznenada, sa 4 godine, Oliver mrzeo banane. Potpuno je prestao da ih jede. Ništa se nije desilo. Nije se razboleo. Oliver je upravo odlučio da je završio sa bananama. Kao i salata, nije hteo da poklekne. Ali Oliver voli tatin hleb od čokolade i banane i potpuno je svestan da su banane u njemu. Kako da razumemo kada se određena hrana na jedan način dopada, a na drugi ne? Možda Oliver ne voli teksturu sirovih banana. Njihov miris je takođe razblažen u hlebu od banane. Svesnost u ishrani prepoznaje da ne jedemo samo sa ukusom, već možemo jesti i mirisom, dodirom i iskustvom.

Kako možemo podržati svesnost u ishrani za našu decu, ohrabrujući ih da biraju zdravu hranu?

Ideja o ovim pitanjima ima na pretek.

Vodite stalne, transparentne razgovore sa vašom decom o izboru zdrave hrane. Kao roditelji, znamo da je važno razgovarati o stvarima kao što su bezbednost, čitanje i izrada domaćih zadataka. Zar nije isto za hranu? U stalnim razgovorima o hrani sa našom decom, pomažemo im da razviju jezik oko nje. Oni mogu da podele sa nama šta vole, šta ne vole ili, kao Oliver i banane, kako određena hrana može da funkcioniše na neki način, ali ne i na drugi. Normalno je da neke namirnice naša deca jednostavno neće voleti, kao što i mi ne volimo hranu. U redu je ako naša deca ne vole neku hranu; isto važi i za nas. Oliver odbija da proba salatu, ali voli brokoli. Svest uključuje samosvest. Kroz razumevanje šta više volimo od hrane, naša deca postaju svesna toga koja hrana i izbor hrane im odgovara. Naša deca se možda zgražavaju pri pomisli na jednu zdravu namirnicu, ali onda gravitiraju drugoj. Izbor hrane u ranom životu utiče na zdrave navike u ishrani kasnije u životu. Uzrast od 0 do 2, 5 do 7 godina i pubertet su kritični periodi za prevenciju gojaznosti jer postoji značajna promena u adipoznosti ili akumulaciji telesne masti u ovim godinama. Pored toga, na ponašanje dece u ishrani u velikoj meri utiču navike u ishrani roditelja, a istraživanja sugerišu da „roditelji treba da izlože svoje potomstvo nizu dobrih izbora hrane dok se ponašaju kao pozitivni uzori“.

Mama dodaje: “Kupovina, priprema i deljenje hrane izgrađuju pažnju i povezanost u ishrani. Od kada su bili mali, Džulian je vodio našu decu u kupovinu. Nedostatak je bio u tome što su stalno morali da kažu ne mnogim poslasticama koje su želeli da njihov tata kupi. Dobra strana su bila iskustva poput učenja kako odabrati najbolju lubenicu ili biranje različitih vrsta povrća. Donošenje brokolija kući otvorilo je razumevanje kako se hrana menja kada se iseče i kuva. Otkrili su čarolija kuvanja brokolija koji posvetli kada se jednom kuva. Dok pravite brokoli sa svojim mališanom, razmislite: vi ste model u ishrani deteta. U tom duhu, hajde da počnemo tako što ćemo priznati lepotu zelene boje – oličene u stabljici brokolija.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore