Svi znaju da se konzumiranje cigareta nikako ne savetuje u trudnoći. Trudnice koje su inače ranije pušile obično ostavljaju cigarete čim saznaju da su u drugom stanju, ali kada se porode opet se vrate ovoj lošoj navici.

Ukoliko je to i vaš slučaj, a dojite bebu, verovatno se pitate da li nikotin može da dospe do vašeg mleka i tim putem naškodi bebi – evo šta kažu stručnjaci za laktaciju.

Negativne posledice pušenja tokom dojenja

Stručnjaci za laktaciju ističu da mleko neutrališe većinu negativnih efekata nikotina, ali ipak postoji niz opasnosti koje sa sobom nosi pušenje za vreme dojenja.

Naime, bebe čije su majke pušači izložene su većem riziku od razvoja astme, pneumonije, akutne infekcija uha, a ponekad i sindroma iznenadne smrti deteta.

Takođe, uz pušenje se povećva i rizik od razvoja grčeva kod bebe, iritacije oka, stomačnih problema i gušobolje. Pored toga, konzumiranje cigareta tokom dojenja se povezuje sa smanjenom količinom mleka, ranijim prestankom dojenja i drugim problemima koji otežavaju dojenje.

Podoj i cigarete ne idu zajedno

Ako se pitate da li nikotin koji unosite cigaretama uopšte dolazi do vašeg mleka i koliko se zadržava u vašem organizmu, evo šta treba da znate. Nivo nikotina je najviši neposredno nakon pušenja cigarete, pa je zato najbolje da napravite raspored tako da ne pušite sat i po do tri sata pre dojenja. Ili drugačije, ako već pušite, možda je najbezbednije da cigaretu zapalite posle podoja.

Međutim, treba da imate na umu da bebe često jedu, u prvim mesecima naročito, pa ako ne može bez cigareta, možda bi bilo dobro da unapred imate spremno izmuzeno mleko u kojem neće imati tragova nikotina.

Zaštitite svoju bebu

Najbolji savet je svakako da prestanete da pušite dok dojite svoju bebu, a ako to ne možete, barem pokušajte da smanjite broj cigareta.

Ono što još možete da uradite kako biste smanjili rizik da dođe do nekih zdravstvenih problema kod deteta je da ne pušite u prostoriji gde se ono nalazi, odnosno da obezbedite da su kuća i automobil sredine u kojima nema duvanskog dima.

Osim toga, poželjno je da jaknu ili bluzu koju nosite dok pušite cigaretu nakon toga ostavite napolju, kako bi beba bila što manje izložena duvanskom dimu.

Na kraju, imajte na umu da beba ne treba da spava u krevetu sa pušaćem jer se na taj način povećava rizik od sindroma iznenadne smrti deteta.

BONUS VIDEO:

Pravilno dojenje bebe TikTok/thelatchrn

(Yumama/N. Z.)