Da bi vaš mališan bio super zdrav, važno je i šta jede u školi za užinu na velikom odmoru, odnosno da unosi važne vitamine i minerale u svakom obroku. Ako ste tip mame koja preferira da pripremi sendviče umesto da daje novac za užinu, donosimo vam ideja kako da napravite različite ukusne i gurmanske sendviče. Da biste bili sigurni da sadrže raznovrsne i zdrave sastojke, uzmite inspiraciju iz predloga u nastavku.

16 recepata za sendvič za školsku užinu:

sendvič za užinut000001.jpg
Shutterstock 

1. Senvič sa ćuftama

  • 1 kifla/hleb
  • 2-3 ćufte (u zavisnosti od veličine)
  • nekoliko listova zelene salate
  • 1 paradajz
  • 1 krastavac

Priprema: Preseći kiflu ili veknu hleba na pola. Dobro operite zelenu salatu, paradajz i krastavac. Tanko isecite paradajz i krastavac. Stavite 1-2 lista zelene salate. Dodajte, pored listova salate, ćufte, kriške paradajza i krastavca.

sendvič za užinut000009.jpg
Shutterstock 

2. Sendvič sa mlevenom govedinom sa kiselim krastavcima i prelivom

Sastojci za preliv:

  • 1/2 šolje biljnog majoneza
  • 1 kašika šećera
  • 1 i po kašike limunovog soka
  • 1 kašika sirćeta
  • preliv
    Sve što treba da uradite je da spojite pomenute sastojke i dobro promešajte.

Sastojci za sendvič sa mlevenim krastavcem i salatom od kupusa:

  • 100 g mlevene govedine
  • 1 kašika ulja
  • 1 mali luk
  • 1 veliki kiseli krastavac ili 2 mala krastavca
  • 2 kriške hleba
  • preliv

Priprema:
Sitno iseckati luk. Stavite luk u vrelo ulje, ostavite da se prži dok ne postane zlatan. Dodajte govedinu u luk i dobro promešajte da se ne zalepi. Nakon što je meso kuvano, ostavite da se ohladi. Stavite meso i luk na jednu od kriški hleba. Na meso stavite sos, sitno iseckane krastavce i, ako želite, malo zelenila;
Završite sendvič tako što ćete drugu krišku hleba staviti na meso i sos.

sendvič za užinut000005.jpg
Shutterstock 

3. Sendvič sa kobasicama

Sastojci za sendvič sa kobasicom i biberom:

  • 1 kobasica
  • 1 lepinja za hot dog ili mini baget
  • 1 beli luk
  • 2 paprike
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so i biber

Način pripreme:
Zagrejte rernu na 200 stepeni;. Kobasicu stavite u pleh sa papirom za pečenje i pecite 10 minuta. Iseckajte luk i paprike i pospite origano, posolite i pobiberite preko njih. Lepinju prepolovite i u nju stavite kobasicu, papriku i luk.

sendvič za užinut000014.jpg
Shutterstock 

4. Palačinka sendvič sa mlevenim mesom

Sastojci za palačinke u rerni sa mlevenim mesom:

  • 6-8 palačinki (prethodno pripremljenih)
  • 300 g mlevenog mesa po izboru
  • 250 g seckanih pečuraka
  • 1 čen belog luka;
  • 1 mali luk, iseckan
  • 1 mala paprika
  • 30 g putera
  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • so i biber
  • 1 veza peršuna
  • 100 ml vode

Priprema:
Zagrejte tiganj i dodajte ulje i mleveno meso: ostavite da se prži dok ne poprimi svetlu boju. Nakon što izvadite meso iz tiganja, preko njih dodajte luk, beli luk, pečurke, biber, celer i so: pustite da se krčka dok povrće ne omekša. Mleveno meso vratite u šerpu, zajedno sa povrćem, i postepeno dolijte vodu, da se ne zalepi: ostavite na vatri dok voda potpuno ne ispari. Meso se ostavi da se ohladi i može se dodati so i biber.
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Na meso stavite žumance i seckani peršun. U svaku palačinku dodajte oko 2 kašike fila od mesa i urolajte ih. Delom putera podmažite vatrostalnu posudu u koju stavljate palačinke u rernu. Ređajte palačinke u posudu, na njih stavite ono što je ostalo od putera i ostavite da se peku 20-25 minuta.

sendvič za užinut000004.jpg
Shutterstock 

5. Francuski sendvič croque Madame

Sastojci za 2 komada:

  • 5 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 175 ml mleka
  • muskatni oraščić
  • 2 jaja
  • 4 kriške šunke
  • 2 kriške sira
  • 4 kriške hleba
  • soli po ukusu

Priprema:
Stavite 1 kašiku putera u malu šerpu na srednju vatru. Kada vidite da se puter zagreje i da se pojave mehurići, dodajte brašno i dobro mešajte oko 1 minut. Preko putera i brašna, sipajte mleko. Mešavina brašna, mleka i putera mora da stoji na vatri dok se ne približi ključanju i zgusne: nakon što skinete sa vatre, dodajte so i muskatni oraščić. Uzmite dve kriške hleba i namažite ih dobijenim sosom. Na hleb stavite dve kriške šunke, a na šunku parče sira: šunka i sir moraju da idu dalje od ivica kriški hleba: stavite još jednu krišku hleba na svaki sendvič. Istopite preostale 4 kašike putera u tiganju. Svaki sendvič premažite otopljenim puterom. Stavite sendviče u tiganj sa stranom sa sirom nadole i ostavite ih na vatri dok hleb ne porumeni.
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 160 stepeni i ostavite sendviče da se peku dok se sir ne istopi. Pržite jaja u tiganju, na puteru. Nakon što su sendviči spremljeni, svaki od njih prekrijte jednim jajetom.

sendvič za užinut000007.jpg
Shutterstock 

6. Kubanski sendvič

Sastojci za kubanski sendvič:

  • 1 baget
  • 500 g pilećih prsa
  • 6 kriški crvenog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20 kriški kiselog krastavca
  • 4 kriške sira kačkavalja
  • 1/4 šolje slatkog senfa
  • 1/2 šolje listova celera

Način pripreme: Operite pileća prsa i dobro ih istucite. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i ostavite da pileća prsa porumene 2-3 minuta sa svake strane. Dodajte narezani luk i celer u isti tiganj dok ne omekšaju. Isecite baget na četiri dela.

Svaki od četiri dela će biti presečen na pola. Pileća prsa isecite na trake. Svaki komad bageta, gornji i donji deo, premažite senfom. Stavite kisele krastavce, pileća prsa, sir i kriške luka na dno svakog sendviča.

sendvič za užinut000006.jpg
Shutterstock 

7. Sendvič od vafla sa kajganom i slaninom

Sastojci za vafle:

  • 3 jaja
  • 200 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 50 g putera
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Kako pripremiti vafle: Zagrejte mleko na laganoj vatri. Kada se mleko zagreje, stavite u njega komadiće putera, dobro mešajući, dok se ne istopi. Stavite zajedno brašno, prašak za pecivo i jaja. Povrh mešavine brašna dodajte mleko sa rastopljenim puterom i solju. Sve dobro izmešati da dobijete testo. Podmažite odeljke aparata za vafle sa malo ulja. Pripremite vafle u presi.

Sastojci za sendvič vafla sa omletom sa slaninom:

  • 2 vafla
  • omlet od jednog jajeta
  • 1 kriška slanine
  • 1 kriška topljenog čedar sira

Način pripreme: Pripremite omlet, posolite. Slaninu pržite dok ne porumeni. Stavite čedar sir, krišku slanine i omlet na jedan od vafla. Završite sendvič dodavanjem drugog vafla.

sendvič za užinut000013.jpg
Shutterstock 

8. Grčki sendvič

Sastojci za grčki sendvič:

  • 100 g mlevene govedine
  • 1 mali crveni luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 krastavac
  • 1 kašika ulja
  • 1 list salate
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber
  • sos od jogurta
  • 1 grčki pita hleb, presečen na pola (može i deblja tortilja)

Sastojci za sos od jogurta:

  • 1 šolja običnog jogurta
  • 1/2 rendanog krastavca
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka

Da biste napravili ovaj sos, dobro izmešajte sve navedene sastojke.

Recept za grčki sendvič:

U zagrejan tiganj stavite ulje, govedinu i luk: ostavite da se kuvaju oko 8-10 minuta. Operite i isecite krastavac. Operite i isecite na trake papriku. Operite salatu. Isecite pita hleb na pola. Stavite list salate na dno pita, preko njega dodajte meso, luk, krastavac i biber. Povrće prelijte sosom od jogurta i na njega stavite drugu polovinu pita.

sendvič za užinut000012.jpg
Shutterstock 

9. Sendvič havaji

Sastojci za havajski sendvič:

  • 1 tortilja
  • 100 g pilećih prsa
  • 1/2 avokada
  • 2 prstena ananasa iz konzerve, seckana
  • 1 list salate
  • 1 paprika

Način pripreme:

Operite pileća prsa i stavite na roštilj dok dobro ne porumeni. Pileća prsa isecite na trake. Operite papriku i isecite je na tanke trake. Operite zelenu salatu. Očistite avokado, uklonite jezgro i isecite ga na kockice. Zagrejte tortilje u tiganju. Stavite zelenu salatu, piletinu, avokado, biber i zdrobljeni ananas u tortilju, umotajte je.

sendvič za užinut000003.jpg
Shutterstock 

10. Sendvič sa humusom i sušenim paradajzom

Sastojci za humus:

  • 3 šolje konzerviranog leblebije
  • 2 mala čena belog luka
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 šolje vode
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • soli po ukusu

Stavite sve sastojke osim vode u blender. Koristite vodu da smesa ne bude previše gusta.

Humus i sastojci za sendvič:

  • 1 kašika humusa
  • 2 sušena paradajza
  • 1/2 avokada
  • 2 kriške integralnog hleba
  • opciono: 1 list zelene salate.

Način pripreme:

Oljuštitee i isecite avokado na tanke kolutove. Isecite sušeni paradajz na pola. Stavite humus na jednu od kriški hleba. Stavite sušeni paradajz i avokado na humus. Stavite drugu krišku hleba na paradajz i avokado.

sendvič za užinut000011.jpg
Shutterstock 

11. Sendvič sa salatom od jaja

Sastojci za salatu od jaja:

  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 1-2 kašike biljnog majoneza
  • 2 kašike lista celera
  • 1 kašičica sitno seckanog zelenog luka

Način pripreme salate: Razbijte kuvano jaje. Celer sitno iseckati. Stavite zajedno jaje, majonez, celer i zeleni luk i posolite. Dobro promešajte kašikom.

Sastojci za sendvič salatu od jaja:

  • 2 kriške hleba
  • 1 kašika salate od jaja
  • 1 list zelene salate

Način pripreme: Stavite list salate na jednu od kriški hleba. Dodajte salatu od jaja na salatu i drugu krišku hleba na nju.

sendvič za užinut000016.jpg
Shutterstock 

12. Španski sendvič

Sastojci za španski sendvič:

  • 1 kroasan;
  • 2-3 lista šunke
  • 1-2 kriške topljenog sira

Priprema: Isecite kroasan na pola. Na jedan od komada stavite topljeni sir, a na vrh krišku šunke. Dodajte drugu polovinu kroasana peko.

sendvič za užinut000015.jpg
Shutterstock 

13. Tunjevina sendvič

Sastojci za sendvič sa tunjevinom:

  • 2 kriške tosta
  • 1-2 kašike tunjevine u komadima
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica majoneza od povrća
  • 1 list zelene salate

Načn pripreme: Pomešajte tunjevinu sa limunovim sokom i majonezom od povrća. Prepecite hleb. Stavite list salate na jednu od kriški hleba i ribu na nju. Dodajte drugu krišku hleba na mešavinu ribe

sendvič za užinut000002.jpg
Shutterstock 

14. Tortilja sendvič sa mlevenim mesom

Sastojci za sendvič od tortilje sa mlevenim mesom:

  • 1 tortilja
  • 100 g govedine
  • 1/2 avokada
  • 1 paradajz
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mali luk
  • 1 šaka salate od rukole

Način pripreme: Zagrejte maslinovo ulje i dinstajte sitno seckani luk i junetinu, posolite: s vremena na vreme dolijte vodu da se ne zalepi. Nakon što meso dobije svetlu boju, a luk omekša i smeđi, ostavite da se ohladi;
U međuvremenu, oljuštite avokado i isecite ga na kockice ili tanke kriške. Operite i isecite paradajz. Operite salatu. Zagrejte tortilje u tiganju dok ne porumene. Stavite govedinu, rukolu, avokado i paradajz u tortilju.

sendvič za užinut000008.jpg
Shutterstock 

15. Sandvič kalcone

Sastojci za kalcone sendvič:

  • 450 g testa za picu
  • 2 šolje mocarela sira
  • 200 g šunke isečene na kockice
  • 1 paradajz isečen na kockice
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/2 šolje paradajz paste
  • 1/4 šolje rendanog parmezana

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podelite testo za picu na 4 dela. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaki komad testa u krug prečnika 12 cm. Na svaki krug testa stavite: sloj mocarele (oko 1/2 šolje), šunke (oko 1/4 šolje), nekoliko kockica paradajza, malo origana: obavezno ostavite kraj od testa oko 2 cm slobodno. Umočite prst u hladnu vodu i počnite da pritiskate ivice kruga testa filom. Preklopite komad testa na pola, zalepite ivice tako da dobijete oblik polumeseca: dobro pritisnite prstima po ivicama. Uradite isto za sve testo. Stavite kalcone na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kalconu prelijte paradajz pastom i oštrim nožem napravite 2-3 mala reza u svakoj kalconi kako bi para mogla da izađe. Pospite parmezanom. Ostavite kalcone u rerni oko 15-20 minuta ili dok ne vidite da su dobro porumenele. Nakon što se ohlade, isecite kalcone na komade, u zavisnosti od toga koliko želite da porcija bude za vaše dete u školi.

sendvič za užinut000010.jpg
Shutterstock 



17. Sendvič od krekera i domaće paštete:

Sastojci za domaću paštetu:

  • 250 g pileće džigerice
  • 1 čeno belog luka
  • 1 limun
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 50 g putera
  • so i biber

    Način pripreme: Crni luk sitno iseckati i pržiti na vrelom ulju do zlatne boje. Dodajte džigericu, posolite i ostavite da se krčka. Nakon što se džigerica ohladi, stavite je u blender zajedno sa limunovim sokom, puterom, senfom, solju i biberom. Kupite detetu krekere, najbolej integralne, i mažite paštetom i spajajte tako da napravite sendviče.

BONUS VIDEO: 

Zašto je važno da beba boravi na stomaku TikTok/nicu_musings

(Yumama/T.A.S.)