Mihail Litvak je čuveni ruski psihijatar i autor knjige "Psihološki aikido", a evo šta je govorio o očinskoj i majčinskoj ljubav.

Kakva treba da bude ljubav majke pema detetu:

"Detetu je potrebna majčina ljubav. Moj sin Igor Mihajlovič Litvak otišao je dalje i podelio majčinsku i očinsku ljubav na infantilnu i zrelu. Infantilna majčinska ljubav treba da traje do godinu dana. U ovom trenutku majka drži dete uz sebe, a dete uvek može da nađe zaštitu od nje. Ako čovek nije imao infantilnu majčinsku ljubav, neće se osećati bezbedno do kraja života. I tako zna da će mu majka uvek pomoći, bez obzira kakav je. Čak smo izračunali šta bi majka trebalo da kaže kada se dete igra. "Radi šta hoćeš. I dalje te volim". Zatim dolazi period zrele majčinske ljubavi, kada se dete postepeno oosamostaljuje od majke. Mnoge majke drže svoju decu sa sobom sve vreme, čak i prateći ih u školu do mature, kada detetu više nije prijatno. Tada osoba prestaje da bude autonomna i postaje zavisna. Uvek želi da nađe vođu da ga vodi."

Očinska ljubav je jednako važna, a evo do kada treba infantilna da traje:

"Neophodna je za sticanje veština i sastoji se u tome da dete dođe ocu i kaže: "Ja sam to uradio." - "Bravo za ono što si uradio." Infantilna očinska ljubav je potrebna do 7-8 godina. A onda dolazi vreme zrele očinske ljubavi – radi šta hoćeš. Ti si pametan. U suprotnom, dete je lišeno kreativnog potencijala i samo ponavlja ono što drugi rade. Inače, zrela očinska ljubav je vrlo retka; Često se postavlja pitanje - šta da radite ako žena sama podiže dete? Dakle, ne trebaju mu mama i tata, ali mu je potrebna ljubav majke i oca. Infantilno i zrelo. A mama treba da nauči da pruža sve ove vrste ljubavi" - prenosi portal bookclubby.livejournal.com.

Ako čovek nije dobio nijednu od ovih vrsta ljubavi u detinjstvu, da li se to može ispraviti - evo šta je govorio Mihail Litvak:

"Moramo da dobijemo ovu ljubav sada. I izgradite temelje ličnosti tako da postoji osećaj sigurnosti, osećaj autonomije, vladanja veštinama i kreativnosti. I tek tada će osoba biti uspešna u intimnoj ljubavi. Štaviše, u različitim fazama erotske ljubavi osoba ima potrebu da primi jedan ili drugi oblik ljubavi od svog partnera. Na primer, kada se žena razboli, muž joj mora pružiti infantilnu majčinsku ljubav. Uzmi je bolesnu, čuvaj je. I tada će erotska ljubav biti kvalitetna. U suprotnom, imaće veoma loš odnos."

BONUS VIDEO:

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

(Yumama/T.A.S.)