Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Sve što bi trebalo da znate o vitaminskim dodacima

Za razliku od odraslih, deci su često potrebne različite hranljive materije koje se ne mogu uvek uneti u organizam kroz ishranu, već uz pomoć vitaminskih suplemenata. Evo šta bi sve trebalo da znate...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mišljenja o tome da li je svakom detetu potrebno davati vitaminske dodatke se razlikuju od stručnjaka do stručnjaka. Na primer, Američka akademija pedijatara (AAP) savetuje da bi deci trebalo dati vitamine i minerale ukoliko je to preporučio lekar. Stručnjaci akademije tvrde da mališanima nisu potrebni suplementi s obzirom da dovoljno vitamina i minerala može da se unese kroz raznovrsnu ishranu.

Sa druge strane, AAP priznaje da uzimanje suplemenata neće učiniti nikakvu štetu dokle god se pridržavate preporučenog unosa. 

Povezane vesti

Drugi stručnjaci veruju da je uzimanje vitaminskih dodataka dobar način da se nadoknadi bilo kakav nedostatak u ishrani vašeg deteta.

Međutim, ono oko čega se slažu svi stručnjaci je da: 

1. Uzimanje suplemenata neće naštetiti zdravlju deteta ukoliko se pridržavate preporučenog dnevnog unosa.

2. Pojedinoj deci, kao što su vegeterijanci ili mališani koji su skloni alergijama na hranu, potrebno je davati dodatne vitamine i minerale.

3. Suplementi nisu zamena za obrok i nikada ih ne treba koristiti kao opravdanje za lošu ishranu. Ukoliko vaše dete ne jede dovoljno, dajte mu vitamine samo kako biste poboljšali njegovu ishranu.

Povezane vesti

Da li detetu treba dati vitamine ukoliko je probirljivo?

Ukoliko ste zabrinuti da se vaše dete ne hrani preterano zdravo, jer danima nije pojelo ništa zelene boje ili mu je brza hrana postala omiljena, uvrstite u njegovu ishranu vitaminske dodatke kako biste bili miriniji, predlaže nutricionista Debi Demori Luk.

Koju vrstu vitaminskih dodataka bi trebalo dati detetu?

Ukoliko je vaše dete vegeterijanac, neophodni su mu dodaci koji sadrže vitamine B12 i D, kao i riboflavin i kalcijum. 

Ako je doktor ustanovio da je vaše dete anemično, verovatno će mu prepisati dopunu sa određenom količinom gvožđa. 

Takođe, deca mlađa od četiri godine ne mogu lepo da usitne hranu žvakanjem, pa je bolje da im dajete tečne vitamine kako biste sprečili da dođe do gušenja.

Povezane vesti

Deca obično ne dobijaju dovoljnu količinu vitamina D, pa AAP savetuje da bi većini dece - od beba do adolescentskog uzrasta - trebalo davati suplement vitamin D 400 IU.

Imajte na umu da nijedan suplement ne sadrži 100 odsto nekog vitamina ili minerala, pa bi trebalo da se potrudite da dete i kroz ishranu dobija potrebne hranljive sastojke.

Ukoliko vaše dete ne pije dovoljno mleka ili ne jede mlečne proizvode, a takođe kroz dopunsku ishranu unosi manje od preporučenih 15-20 odsto kalcijuma, trebalo bi da nađete drugi način da postignete preporučljivu dozu, recimo uz pomoć soka od ceđene pomorandže.

Povezane vesti

Kada birate vitaminske suplemente, pažljivo čitajte deklaraciju. Studije pokazuju da ukoliko su deci zbog loše ishrane potrebni određeni vitamini, moguće je da se pomoću suplemenata unese i višak vitamina (vitamin A, folna kiselina i cink) koji nisu potrebni. Zato treba proveriti da li suplement koji ste izabrali ne sadrži visok nivo ovih vitamina, osim ako vaš lekar ne preporuči drugačije.

Takođe, proverite koji dopusnki vitamini i minerali su najbolji, jer kvalitet varira od proizvođača do proizvođača.

Vitaminski napici nisu zamena za vitaminske suplemente, jer često sadrže veliku količinu kofeina i šećera.

Koje mere predostrožnosti treba preduzeti kada su u pitanju vitamini, saznajte na sledećoj strani teksta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica