Kada roditelji koriste strah i autoritet u vaspitanju, da nateraju svoju decu da se povinuju njihovim zahtevima, oni se nazivaju roditelji tigrovi. Ovaj metod se zasniva na azijskim vrednostima nezavisnosti i naglašava stvaranje posvećenog odnosa između roditelja i dece. U roditeljstvu tigrova, roditelji očekuju da njihova deca zadovolje njihove akademske potrebe i često se oslanjaju na oštre metode da bi ih usmerili ka svojim ciljevima. Tigrovi mame i tate čvrsto veruju da su potrebne stroge mere kako bi njihova deca bila čvrsta, samopouzdana, uspešna i spremna za budućnost.

Kako se roditeljstvo tigrova razlikuje od drugih stilova roditeljstva?

Roditeljstvo tigrova je izvedeno iz autoritarnog roditeljstva, ali nije sasvim isto. Kao i kod autoritarnog roditeljstva, roditeljstvo tigra uključuje poštovanje strogih pravila i propisa i postavljanje visokih očekivanja od dece, ali takođe uključuje i određeni nivo pozitivnog roditeljstva. Stoga i roditelji tigrova idu daleko da zaštite svoju decu od prepreka i pruže im toplinu i podršku. Dakle, roditeljstvo tigra uključuje i kontrolu i naklonost.

Tigar roditeljstvo najstrože discipline
Shutterstock 

Znaci da ste roditelj tigar

Dok se pitate o svom roditeljskom metodu, nekoliko znakova može vam pomoći da utvrdite da li ste roditelj tigra.

Evo nekoliko primera roditeljstva tigra:

 • Ne dozvoljavate svojoj deci da se više druže sa prijateljima ili da spavaju kod njih.
 • Očekujete da vaša deca dobijaju samo najbolje ocene; oštre kazne su često uključene ako ne uspeju.
 • Više brinete o svojim standardima nego o njihovoj ljubavi igri i želite da oni budu najbolji u svemu što rade.
 • Više vam je stalo do toga šta postižu nego kako to postižu, i više cenite svoje samopoštovanje nego njihove mogućnosti.
 • Vaše dete se plaši da vam govori stvari iz straha da biste ga mogli ukoriti ako vam se ne sviđa ideja ili situacija.
 • Ne verujete im u većini stvari, pa ih podsećate i zapovedate.
 • Više se oslanjate na poštovanje pravila i propisa nego na to da svoju decu učinite srećnom. Uvek osećate da pravila ne treba kršiti ni po koju cenu.
 • Vaša deca slede rigidnu rutinu više obaveza i manje igre; ne pozivaju svoje prijatelje jer se plaše vaše autoritativne prirode.
 • Ovo su neki od znakova roditelja tigra. Hajde da ispitamo prednosti i nedostatke roditeljstva tigra.

Prednosti roditeljstva tigrova

Iako bi roditeljstvo tigrova moglo izgledati strogo i pomalo grubo prema deci, istraživači su otkrili potencijalne prednosti roditeljstva tigrova. Neki efekti su pozitivni i uključuju:

 • Pravila roditeljstva tigrova imaju tendenciju da podstiču samodisciplinu kod dece. Prateći stalna pravila i naredbe, deca imaju tendenciju da shvate važnost disciplinovanog života i usađuju samodisciplinu.
 • Iako postoji stalni strah od kazne, deca otkrivaju svoj pravi potencijal i uče da budu najbolja da bi uspela.
 • Roditelji tigrova oblikuju svoju decu da budu odgovorna i na taj način poboljšavaju njihovu radnu etiku.
 • Roditelji tigrova imaju za cilj da svoju decu oblikuju u srećne, uspešne i dobro prilagođene odrasle osobe, čineći ih orijentisanim na ciljeve i fokusiranim.
 • Njihov akademski učinak mogao bi se poboljšati zbog kombinovanog fokusa roditelja i deteta.
 • Zbog svog jedinstvenog fokusa na uspeh, stroge radne etike i upornosti, deca roditelja tigrova postaju finansijski nezavisna i samostalna.

Nedostaci roditeljstva tigrova

Iako roditelji uvek žele najbolje za svoju decu, roditeljstvo tigrova ima neke nedostatke koje se moraju zapamtiti:

 • Kako roditelji veruju u postavljanje visokih očekivanja od svoje dece, deca se osećaju preopterećeno i pod pritiskom.
 • Deca se uvek plaše greške, a majka ili otac tigar mogu ih oštro kazniti.
 • Život u stalnom strahu može izazvati anksioznost i depresiju kod takve dece .
 • Strah i perfekcionizam ometa razvoj dece.
  U roditeljstvu tigrova, deca uvek žive pod stalnim vođstvom roditelja. To ih može učiniti zavisnijim od drugih i razviti loše veštine suočavanja.
 • Roditeljstvo tigra ponekad rezultira negativnim kognitivnim, emocionalnim i društvenim razvojem.
 • Pravila o roditeljstvu tigrova ometaju dečju kreativnost i rast, jer im govore da se striktno pridržavaju pravila i propisa.

Šta istraživanja govore o efektima roditeljstva tigrova na decu?

Istraživanja pokazuju da roditeljstvo tigra nije najbolji stil roditeljstva. Studija sprovedena na 444 kinesko-američke porodice zaključuje da su tipovi roditeljstva podeljeni u četiri kategorije na osnovu osam osobina — četiri pozitivne i četiri negativne. Dok se pozitivne osobine odnose na ljubav, toplinu, itd., negativne osobine se odnose na strah i pritisak koji su potrebni da ih motivišu. Metoda roditeljstva tigra dala je visoke rezultate na svih osam osobina, dok je roditeljstvo podrške visoko postiglo samo pozitivne osobine. Pokazalo se da je većina roditelja bila podrška, a to je dovelo u pitanje stereotip da su azijsko-američki roditelji uglavnom roditelji tigrova. Iako roditeljstvo tigra može imati prednosti i nedostatke, smatra se da nije dobar roditeljski metod za decu. Istraživanje zaključuje da najbolji način roditeljstva nije roditeljstvo tigra, već roditeljstvo podrške. Pomaže deci da postanu društveniji i sigurniji. Deca sa roditeljima koji ih podržavaju imaju veću verovatnoću da će ponovo ustati nakon neuspeha od dece koju odgajaju roditelji tigrova.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore