Rodietlji se uglavnom pridržavaju opštih pravila da deca ne jedu "brzu" hranu, slatkiše, grickalice i mesne prerađevine. Međutim, retko kome padne na pamet da i zdrave namirnice koje se svakodnevno preporučuju u ishranu mogu da budu štetne posebno za decu. Nutricionisti izdvajaju tri namrinice koje treba da izbegavate:

  • med
  • suvo voće
  • nepasterizirani sirevi

Med je namirnica koja je toksična za decu mlađu od godine dana. Takođe, je veliki izvor šećera koji može da izazove karijes ako se konzumira često. Kada je reč o suvom voću, nutricionisti naglašavaju da deca mlađa od pet godina ne bi trebalo da jedu suvo grožđe ili suve kajsije, osim ako nisu deo obroka. Ono je isto puno šećera i može da šteti mlečnim zubićima.

sir-dete.jpg
Shutterstock Dete jede sir

Od nepasteriziranih vrsta sireva vašem detetu može da bude jako loše, jer postoji opasnost od prenošenja bakterije listerije.

"Zato je važno da se izbegavaju. Obavezno proverite etikete na sirevima kako biste bili sigurni da su napravljeni od pasteriziranog mleka'', upozorava nutricionistica i dodaje kako je deci mlađoj od dve godine potrebno puno energije iz masti, pa se preporučuju punomasne opcije hrane.

(Yumama)