Spremni ste da učinite sve samo da vam dete koje je izbirljivo jede. Međutim, treba da vodite računa na koji način pristupate kako ne biste napravili još veći problem i kako ne biste detetu stvorili loše nevike. Nutricionista Tobi Ambidor ističe koje su to najčešće greške koji roditelji prave u hranjenju dece i savetuje šta je nabolje da urade.

Terate dete da jede

Ukoliko terate vaše dete da jede nešto što ne voli, razmislite ponovo o toj metodi. Ovakav način hranjenja može umoriti i vas i vaše dete, a negativne posledice su mnogobrojne, jer ćete mu onda zgaditi ne samo hranu, vec kompletan ritual i vreme kada se jede. Umesto toga nemojte obraćati pažnju kada dete ne voli nešto da jede. Ako niste napravili pompu oko toga, sledeći put kada dete bude jelo isto to, neće se toliko buniti. Vremenom i vašim pozitivnim stavom počeće sasvim normalno da jede tu hranu.

Kuvate samo ono što dete voli

Mnogi roditelji upadnu u zamku spremanja iskljucivo detetove omiljene hrane, upravo iz straha da ono ne ostane gladno. Međutim, to nije rešenje. Umesto toga spremite detetu jelo koje će sadržati barem jedan njemu omiljeni sastojak. Na primer, ako vaše dete voli da jede samo pomfrit i meso, a zazire od povrća, vi mu spremite obrok sa jednim sastojkom koje voli i s jednim koje ne voli. Ako je dete starije uključite ga u pripremu hrane, to će ga svakako motivisati da sve proba!

Dete, hrana, pomfrit
Shutterstock Dete jede pomfrit

Insistiranje da pojede sve iz tanjira

Roditelji uglavnom preteruju u doziranju i količini porcija. Ako ne možete sami da odredite veličinu porcije potražite savet stručnjaka. Praksa je da se servira po jedna supena kašika u skladu sa detetovim godinama za svaku namirnicu. Na primer, dvogodišnjem detetu sipajte po dve kašike pirinča, šargarepe i nekog mesa. Bitno je da je dete užinalo sat do dva pre glavnog obroka. Umesto da dete terate da pojede sve iz tanjira, pobrinite se da je ono sito i zadovoljno.

Prerano odustanjanje

Ne predajte se lako ako dete odbije hranu na prvu loptu. Prema istraživanjima potrebno je da detetu ponudite oko 20 puta istu hranu, pre nego što je prihvati. Umesto što ćete odustati od spremanja određenog jela, pripremajte baš te namirnice i dozvolite mu da se igra s njima. Ovo podrazumeva da je dodiruje, kao i da je stavlja u usta i ispljune potom. Vremenom će prihvatiti određenu namirnicu i više neće praviti problem.

Dete, čips, nezdrava hrana
Shutterstock dete jede čips

Grickalice i hrana kao nagrada

Grickalice nisu dobre ni za odrasle, a kamoli kao užina za vašu decu. Ovakva užina je prepuna šecera, veštačkih boja i aditiva koji nikako nisu dobri za zdravlje. Ako grickalice i slatkiše koristite kao nagradu za pojeden ručak, tako ćete najlakše razviti loše navike u ishrani kod vašeg deteta i svaki put će na silu da jede ručak samo zbog onoga što sledi posle. Umesto grickalica ponudite vašem detetu za užinu neko voće ili neku drugu zdravu namirnicu, a kao nagradu dogovorite se da posle obroka zajedno radite nešto što voli.

Oprez sa sokovima

Preporuka je da dete pije oko pola caše 100 odsto soka na dan. Veća količina od preporučene samo stvara naslage šecera, što pak utiče na odsustvo apetita kod deteta. Savet je da zamenite sokove vodom. Ako dete baš voli sok onda ga razblažite s vodom.

(Yumama)