Svaki roditelj je svestan koliko ishrana utiče na rast i razvoj deteta. Međutim, mnogi često zanemare ono što dete unosi u organizam napicima.

Stručnjaci su ispitali oko 6.400 dece u uzrastu od 6 do 12 godina o pićima koje piju. Usresredili su se na pića zaslađena šećerom i količine koje piju i uporedili njihove odgovore sa učinkom na testovima izvršnih funkcija. Veća upotreba ovih pića bila je povezana sa lošijim rezultatima, objavljeno je u časopisu Nutrients.

Testovi su merili kognitivne veštine poput radne memorije i sposobnosti organizovanja, ali su uključili i to kako deca mogu da kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

"Ovo je odličan podsetnik roditeljima da gazirana pića, energetska pića i sokovi ne bi trebalo da budu primarni napici koji se nude kod kuće i koji su dostupni deci. Voda bi trebalo da bude primarna, a u nju se može dodati bobičasto voće, citrusi ili čak krastavac kako bi se dobio privlačniji ukus", kaže nutricionistkinja.

Dete, sok
Shutterstock Devojčica pije sok

Ako želite ipak da detetu date nešto slađe, nutricionistkinja preporučuje da se čist voćni sok razredi tako da 70 odsto bude voda, 30 odsto soka, ili se odlučite za domaći smuti sa svežim voćem i povrćem.

Istraživanje je pokazalo i da ispijanje previše gaziranih sokova u detinjstvu takođe može da ima uticaj na dečiji mozak kasnije u životu, narušavajući njihovo pamćenje u odrasloj dobi.

(Yumama)