Sir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica, a da li ste znali da nije svaki dobar za bebu, zbog toga što ima dosta vrsta koji su teški i puni soli. Zato je jako važno na koji način ga uvodite u ishranu i koju vrstu. Ukoliko beba nije alergična na mlečne prizvode, slobodno možete da počnete sa davanjem sira između osam i deset meseci starosti.

Sir je odličan izbor za bebu jer pruža veliku količinu kalcijuma, dobrih masti i proteina. Takođe sadrži i sledeće važne vitamine:

  • vitamin A – važan za zdravlje mozga, očiju, imuniteta i kože,
  • vitamin B12 – razvoj mozga i nervnog sistema,
  • cink – rast i imunitet,
  • selen – podrška hormonima,
  • kalcijum – zdrave kosti.

Međutim, ovo se isključivo odnosi na bezbedne sireve - što podrazumeva da su pasterizovani (odnosno da nisu iz domaće, neproverene proizvodnje), da nemaju previše soli i da beba jede umereno.

Najbolji sirevi za bebe su:

  • Rikota - iako maziva na tostu, ovo je laka rana opcija koja obično ima manje od 50 mg soli po serviranju.
  • Sveža mocarela - često je blagog ukusa i odlična je za seckanje na štapiće za bebe ili istopljena na pici za stariju decu.
  • Koziji sir - još jedna lako maziva opcija, odlična može biti i sa testeninama. Obično sadrži oko 80 mg soli na 30 g. Ovo je malo više od prethodnih sireva koje smo pomenuli, ali je to i dalje nizak sadržaj soli, tako da je to dobra opcija.
sir.jpg
Sir Foto: Shutterstock

Roditelji često među prvim sirevima daju one koji se mažu na hleb, iako je na primer Maskarpone odličan izbor, većina ovih namaza imaju visok sadržaj soli i nemaju mnogo proteina i kalcijuma, zato ih treba izbegavati. Kada su u pitanju sirevi sa većom količinom soli (ali ne previše slani) njih bebi možete dati sa oko devet meseci, dok za slane sireve treba sačekati da beba navrši godinu dana.

(Yumama)