Noćne more su za decu zastrašujuće, posebno u periodu kada im je teško da ih razlikuju od stvarnog života. Česta buđenja noću, vrisak, neutešan plač i dolaženje u mamin i tatin krevet su znaci koji ukazuju da dete loše sanja. I dok sami pokušavate da nađete način kako biste ga umirili i pomogli mu da nastavi da spava, roditelji koji su to već prošli dele korisne savete kako da pomognete detetu da prebrodi noćne more.

"Kada su moja deca imala između tri i četiri godine često su se budila zbog loših snova. Smislila sam da im objasnim kako im mozak preko noćnih mora šalje signal da se probude kako se ne bi upiškili u krevet. Nakon što piške, njihov mozak će ih pustiti da spavaju bez strahova. To su tako dobro prihvatili da su svaki put kada se probude odlazili da piške i posle bez problema nastavljali da spavaju", opisala je jedna mama.

Drugi roditelj se nadovezao sa savetom kako svaki put kada se deca probude natera ih da nabroje deset stvari o kojima bi voleli da sanjaju. A onda im objasni da legnu i razmišljaju u njima. Posle ovog malog "trika", nikada više nisu dolazili u mamin i tatin krevet.

"Kada sanjanju ružno, važno je da se iz tog sna probude. U budnom stanju izbaciće noćnu moru iz glave, tako da neće nakon što nastave da spavaju nastaviti da sanjaju isto", objasnila je još jedna mama koja se dugo borila sa ovim problemom kod svog sinčića.

Bajke, knjige, mama, dete
Shutterstock Mama čita bajke detetu

Stručnjaci su podržali ove savete roditelja uz objašnjenje da svako najbolje poznaje svoje dete i da jedinstvenog načina za rešavanje ovog problema nema. Važno je da se nađete tu da ga umirite i objasnite mu da je to samo san, a za to je važno da uključite maštu.

Ono na šta su posebno upozorili je da detetu  smanjite vreme ispred ekrana najmanje trideset minuta pre spavanja. Zato što elektronika može da spreči telo da proizvede melatonin, hormon koji izaziva san. A deca koja kasnije odu u krevet češće imaju noćne more. Umesto toga najbolje je da se opuste uz kupanje i priču za spavanje.

(Yumama)