Poznato je da je vitamin D ključan za održavanje dečijih kostiju i zglobovam, odnosno da omogućava njihov razvoj i rast, kao i da sprečava rizik od pojave rahitisa. Međutim, nova istraživanja sve više ukazuju na njegovu važnost kada je u pitanju jačanje dečijeg imuniteta. Takođe vitamin D utiče na bolje raspoloženje, smanjenje zapaljenja i upale i poboljšava rad srca.

Iako je glavni izvor ovog vitamina sunce, mala je verovatnoća da će deca posebno tokom zimskog perioda biti izložena suncu da bi unela dovoljno vitamina D. Usled većeg boravka u zatvorenom i manjeg izlaganju sunca, često se dešava da i deca i odrasli imaju nedostatak ovog vitamina.

Ukoliko želite da nadoknadite vitamin D posebno kod dece, obavezno uključite ove vrste namrinica u svakodnevnu ishranu:

  • Losos je veoma popularna riba u ishrani, ali i sjajan izvor vitamina D. U porciji od 100 grama nalazi se čak oko 526 IU vitamina D. Ipak, kako su studije pokazale, losos koji se uzgaja u ribnjacima nije tako bogat vitaminom D kao onaj iz divljeg ulova.
  • Haringa se jede širom sveta. Može se jesti sirova, dimljena, iz konzerve ili ukiseljena. Ova mala riba je odličan izvor vitamina D.
  • Sardina je u našim krajevima jedna od najpopularnijih riba iz konzerve. U jednoj konzervi se nalazi količina ribe koja sadrži čak oko 170 IU vitamina D.
Dete, jaje, hrana
Shutterstock Dete jede jaja

  • Žumance jajeta sadrži masnoće, vitamine i menerale, za razliku od belanca koje uglavnom sadrži proteine. Zbog toga je osim što je veoma hranljivo, jaje, odnosno njegovo žumance i odličan izvor vitamina D. 
  • Obogaćene namirnice kao izvori vitamina D mogu biti od pomoći pri postizanju dnevnog preporučenog unosa. To su najčešće: kravlje mleko, sojino mleko, sok od pomorandže, mleveni keks, pahuljice od žitarica… Naravno, nisu svi ovi proizvodi uvek obogaćeni vitaminom D, već samo ukoliko je to naglašeno na ambalaži proizvoda.
  • Od mesa najznačajnija je junetina i teleća džigerica

(Yumama)