Čak i mali probirljivci sa hranom ne mogu da odole špagetama. A kako ovu testeninu možete praviti na mnogo načina, pa i da im sa njima 'podvalite' zdrave stvari, donosimo vam 3 recepta sa špagetama nakon kojih će se sigurno isprazniti dečiji tanjiri.
Vesele ćufte i špagete u čijoj pripremi učestvuju i mališani
Potrebno je:
Za ćufte
- 300 grama svežih svinjskih kobasica
- 500 grama goveđeg mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa, fino izrendana
- 1 supena kašika sušenog origana
- 50 grama parmezana, fino izrendanog (možete pripremiti i veću količinu, a ostatak upotrebiti za serviranje)
- 1 srednje jaje
- 1 supena kašika maslinovog ulja
Za sos
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 tikvica, fino izrendana
- 3 čena belog luka, fino izrendanog
- 1supena kašika paradajz-pirea
- malo crnog vina
- 2 puta po 400 grama iseckanog paradajza
Za serviranje
- Kuvane špagete
Priprema
Zadaci za mališane:
1. Neka deca izvade kobasice i stave i u veliku činiju, a potom dodaju mleveno meso. Onda dodati ostale sastojke za ćufte, osim maslinovog ulja. Sipati prstohvat bibera i dobro mešiti mešavinu dok se ne sjedini. Pažljivo pratite kako vaš mališan sprema meso kako ga ne bi okusio sirovo.
2. Zatim bi mališan trebalo da napravi loptice od mesa i postavi ih na tanjir. Ovaj zadatak mogu da obave i deca od dve godine.
Zadaci za odrasle:
1. Dok deca prave loptice, napravite sos. Zagrejte ulje u veikom tiganju, a potom dodajte tikvicu, beli luk, i kuvajte smesu oko 5 minuta (tj. dok ne postane mekana i kašasta). Zatim, dok mešate, sipajte paradajz-pire i sirće (a dozvoljen i je i prstohvat šećera po želji). Nakon jednog minuta, dodajte i paradajz i pet minuta kuvajte na pari. Ukoliko vaš i mališani vole ukus tikvica, sos ne mora biti kašast.
2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, a potom ubacite i sos u njega pripremljene loptice mesa. Trebalo bi da se zajedno krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta. Sve vreme mešajte blago, sve dok se ćufte dobro ne isprže.
Servirajte s kuvanim špagetama, čemu možete dodati parmezan.
Špageti-pica za starije od 3 godine
Potrebno je:
- 500 g špageta
- glavica crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 300 g kečapa
- 300 g šunke
- 200 g mocarele ili trapista
- so, origano
Priprema:
Crveni luk sitno iseckati i dinstati na malo ulja i vode dok ne dobije zlatnu boju. Dodati zgnječen beli luk i kečap. Neka vri dva-tri minuta. Špagete skuvati po uputstvu, procediti i umešati u kečap. Posoliti i začiniti po ukusu.
Sipati u podmazan pleh. Šunku krupno narendati (ili iseći na trake) i pomešati sa špagetima u plehu. Na kraju posuti rendanim sirom. Peći oko 15 minuta na 200 stepeni.
Špagete sa tunjevinom i paradajzom
Potrebno je:
- 1 konzerva usitnjene tunjevine
- špagete
- 2-3 sveža paradajza
- 1 veći čen belog luka
- peršun
Priprema:
Paradajz oljuštite i iseckajte sitno. U tiganj sipajte malo ulja iz konzerve tunjevine, blago ga zagrejte i dodajte sitno iseckan ili zgnječen beli luk. Kratko ga propržite i odmah dodajte tunj i paradajz, i sve neka kratko vri na tihoj vatri dok se sos ne zgusne. Špagete obarite u slanoj vodi, a zatim ih procedite i isperite pod mlazom hladne vode. Prelite makarone pripremljenim sosom. Prijatno.
(Yumama)
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu