Očekuje se da će broj gojazne dece širom sveta dostići 250 miliona do 2030. godine, a svi znaju da je teško naterati decu da jedu zdravu hranu, posebno ako su izbirljivi. Zbog toga vam mali trikovi mogu vrlo dobro doći.

1. Napravite zdravije verzije stvari koje mališani već vole

Nezdrava hrana može biti primamljiva, pa je tako mališani obožavaju. Kada su na meniju boranija, grašak, ili povrće, mališani nerado to jednu, ali kada su na meniju pica, hamburgeri i brza hrana deca uživaju u svakom zalogaju, a traži se i repeta. Unošenje nezdrave hrane je povezano sa nižim uspehom u školi, ukazuje poslednja studija. Kako biste se izborili sa tim, možete nezdrave namirnice pretvoriti u zdrave tako što ćete izuzeti ili zameniti određene sastojke.

2. Napravitre od hrane interesantne oblike i veličine

Decu ništa više ne uzbuđuje nego kada njihova hrana dolazi u zabavnom obliku. Životinje, crtani filmovi, brojevi, slova ili čak dinosaurusi mogu da vam posluže kao inspiracija. Obrok koji je lepo dekorisan može značajno da utiče na to da deca više pojedu, pa makar to bili karfiol i šargarepa. Mališani će manje da obraćaju pažnju na to što jedu samo zato što je dekorisano u stilu omiljenog junaka.

3. Inspiraciju potražite u njihovim omiljenim TV emisijama i crtanim likovima

Mnogim roditeljima inspiracija može biti u crtaćima ili emisijama koje njihova deca vole, kao i omiljenim igračkama. Uz to možete usmeriti izbor crtaća koje mališani gledaju, tako da se u tim formatima prikazuje zdrava ishrana, a samim tim će se mališani ugledati na omiljene likove. To isto važi i za nezdrave namirnice. Pripazite šta vaša deca gledaju.

4. Uključite mališane u kupovinu i pripremu namirnica

Pokazalo se da deca češće probaju hranu u čijoj su pripremi učestvovali. Njihovo uključivanje u proces kuvanja može podstaći decu da jedu zdravije i isprobavaju nove stvari. Takođe, odvođenje mališana u supermarket može za njih biti produktivno i edukativno (pa čak i zabavno).

5. Neka zdrave grickalice budu dostupne mališanima, a nezdrave ne

Mnogo puta, kada se deca vrate kući iz škole ili sa sportskih treninga, gladna su i žele nešto da pojedu. Ovo može biti odlična prilika da ih naterate da pojedu zdravu grickalicu, pa imajte ove mogućnosti u blizini. Voćke i orašasti plodovi mogu poslužiti kao zdrava grickalica i treba da budu dostupni mališanima u svakom trenutku, dok nezdravte treba izbegavati i manje kupovati.

6. Koristite povrće u dečjim obrocima

Možete dodati povrće u smuti ili ga iseći na sitno i staviti u obroke mališana. Iako ovaj trik može biti koristan, uvek je dobro reći deci da je povrće od suštinske važnosti za naše telo i da ga treba jesti svakodnevno.

7. Pozitivno razgovarajte o zdravim sastojcima

Ukazujte mališanima na važnost zdravih namirnica, zajedno gledajte emisije, čitajte knjige i časopise. Na taj način možete podići svest mališana o toj temi. 

8. Iskombinujte nešto što im se sviđa sa nečim što im se ne sviđa

Ovaj trik je veoma jednostavan, a možete iskombinovati malu količinu nezdravih namirnica sa većom količinom zdravih. Na taj način možete zavarati mališane da što više konzumiraju i unose vitamine i korisne sastojke.

Da li ste isprobali neki od ovih trikova? 

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)