Polazak u školu je zaista velika stvar u životu deteta. Složićete se, polazak u školu je velika stvar i u vašem životu, takođe.

To može biti prvi put da dete menja okruženje, da se sreće sa drugom decom, da bude van svoje kuće samo i bez roditelja.

Nesumnjivo je ovo stresan period, te je važno da se potrudimo da kao roditelji učinimo ovo mnogo lakšim. 

Zato smo izdvojili par saveta koji će pomoći detetu da se lakše prilagodi tim velikim promenama:

1. Posetite školu i učionicu pre prvog dana. Neki učitelji će to dozvoliti. Ako ne, barem odvedite dete u školsko dvorište, upoznajte ga sa tim kako će se dani odvijati i šta će raditi u školi.

2. Čitajte knjige o polasku u školu.

3. Pričajte sa detetom o tome kako se oseća po pitanju polaska u školu, drugara, učitelja i novih aktivnosti koje ga čekaju.

4. Vežbajte! Pripremite dete tako što ćete ga par dana pre škole učiti šta to sve ujutru treba da uradi. Pravite se da je regularan školski dan i da sve morate po redu da uradite - ustajanje, umivanje, oblačenje, doručak...

5. Veštine samopomoći su važne. Preko je potrebno da dete zna da samo opere pravilno ruke, da ume da se obuče, da skine jaknu. Ako je spremno, imaće dosta samopouzdanja kada dobije isti nalog i u školi.

6. Napravite mini foto album. Možda vi ne možete da sedite sa detetom u klupi, ali porodična fotografija može.

7. Pitajte dete kakve užine bi volelo da jede u školi. Idite zajedno u kupovinu sastojaka i osmislite jelovnik za svaki dan.

8. Idite u kupovinu za školu. Dete će uživati u kupovini sveski, bojica, pernice, ranca za školu i svih ostalih sitnica koje su potrebne.