Trudnoća je period u kojem većina žena uživa, ali je istina i da ima perioda koji su vrlo teški i naporni, zbog brojnih promena kroz koje telo prolazi dok u njemu raste novi život. Porođaj je novi početak, kako za vas i bebu, tako i za vaše telo, koje u postpartumu opet prolazi kroz razne, velike promene, ovog puta kako bi se vratilo u pređašnje stanje.

Najveći broj promena u postpartumu će se odviti u prvih šest do osam nedelja posle porođaja, a evo šta možete da očekujete.

1. Manjak gvožđa

Potrošnja gvožđa se u trudnoći uvećava nekoliko puta. Žene na porođaju, bilo prirodnim putem ili carskim rezom, izgube određenu količinu krvi, nakon toga oko 40 dana krvare, a i dojenje takođe "uzima" gvožđe iz majčinog tela, tako da nije čudo otkuda nivo ovog elementa u krvi opada posle porođaja. Zbog toga porodilje mogu da osećaju umor i slabost, piše parents.ru.

2. Problemi sa kičmom ili trbušnim mišićima

Zbog porasta stomaka tokom trudnoće, menja se i centar za ravnotežu. To za posledicu može da ima lordozu, odnosno izraženu krivinu kičme u donjem delu leđa, koja može da uzrokuje i bol.

Takođe, mame mogu da imaju i problema sa dijastazom, odnosno razmaknutim trbušnim mišićima, a dobra vest je da se prikladim vežbama u najvećem broju slučajeva mogu vratiti u normalu.

3. Kontrakcije materice

Materica se uvećavala tokom cele trudnoće, a nakon porođaja se sada postepeno vraća u prvobitnu veličinu. Na to utiče i hormon oksitocin koji se proizvodi tokom dojenja. Mame zbog vraćanja materice osećaju manje ili više bolne grčeve u donjem delu stomaka.

4. Unutrašnji organi se vraćaju na mesto

Dok beba raste u stomaku, sve se pomera – bešika, creva, mišići... a nakon porođaja se sve to vraća na svoje mesto. Zbog toga je važno da u prvim danima posle porođaja ne izlažete telo prevelikom naporu, već mu dajte vremena da se odmori i sve vrati u normalu.

5. Ostaje mali višak kilograma

I to je sasvim normalno, telu je potrebno vreme da se oporavi, iako bi mnoge mame volele da nedelju dana posle porođaja izgledaju kao pre trudnoće. Nemojte da se opterećujete i mučite raznim dijetama, već se potrudite da se hranite zdravo i unosite raznovrsne namirnice, kako biste podstakli laktaciju ako dojite, ali i da biste pomogli telu da se oporavi.

Budite zahvalni svom telu što je izdržalo sve promene i imajte na umu da ste vi, kao i sve mame, pravi superheroj zbog toga!

BONUS VIDEO:

Kako izgleda ušivanje posle porođaja  TikTok/midwifetok

(Yumama/N. Z.)