Sve mame se najviše psihički i fizički pripremaju za porođaj, retko koja trudnica razmišlja o onome šta je čeka nakon što se beba rodi.
Upravo je jedna mama iskreno navela 7 stvari koje su je najviše iznenadile nakon dolaska kući iz porodilišta, a koje joj niko nije spomenuo.

"Oporavak može da bude čak neprijatniji od porođaja, to sam shvatila tek kada sma došla iz porodilišta. Svi nas pripremaju na trenutak kada treba da se rodi beba, a retko ko nam kaže sa čim se sve suočavamao nakon toga", rekla je Mišel Stein i uopozorila sve buduće mame na sledeće:

  • Prvi odlazak u WC nakon porođaja je veliki poduhvat - nakon što sam prvi put mokrila cela dva minuta, bukvalno je izgledalo kao da sam "ubila nekog". Srećom smirila me medicinska sestra rečima da neću iskrvariti. Taman kada sam prihvatila tu neprijatnu činjenicu, velika nužda je bilo drugo neprijatno iskustvo sa kojim sam se suočila. Srećom, sve se desilo nakon porođaja kada je moje telo još uvek bilo naviknuto na bol, pa sam se lakše nosila sa svim tim iznenađenjima.
  • Ako ste primili epidural, odmah posle porođaja možete osetiti neke čudne simptome, poput svraba. Htela sam da pocepam svoju kožu, i mislila sam u jednom trenutku da imam burnu alregijsku reakciju.
  • Nemojte da mislite da ćete odmah stati na noge, to je takođe povezano sa epiduralom. Bilo mi je glupo kada mi je medicinska sestra ponudila pomoć tokom prvog kupanja nakon porođaja. Bila sam u fazonu mogu sama, ali kada sam ustala, noge su me odmah izdale nisma mogla da stojim.
Težina, merenje, kilogrami
Shutterstock Žena meri obime tela

  • I posle porođaja ćete izgledati "trudno". Ne očekujte ravan stomak kada izađete iz porodilišta. Telu treba vremena da se oporavi, što je mene lično jako nerviralo.
  • Dojenje nije tako "jednostavno", bilo mi je potrebno da savladam brojne tehnike kako bismo i bebica i ja uživale. Najviše su me iznenadile kontrakcije koje sam osećala nakon porođaja, a kasnije sam saznala da su povezane sa dojenjem.
  • Opadaće vam kosa, a sve se to dešava zbog hormonskih promena u organizmu. Kada sam videla punu šaku kose, počela sam da plačem, ali u suštini nije to toliko strašno, nemojte da pomisliti da ćete biti ćelave.
  • Prvi intimni odnos je bio jako bolan da sam mislila da više nikada neću uživati u njemu.Međutim niko mi nije rekao da je suvoća vagine  normalna pojava koja može da se ublaži na različite načine dok se ponovo ne uspostavi hormonski balans.

 (Yumama)