Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO IMATE DIJASTAZU, NEKE VEŽBE NE TREBA DA RADITE: Prvo proverite da li imate problem, a stomak ćete vratiti samo ovako

Mnoge mame nakon porođaja imaju stanje koje se naziva dijastaza. Pogledajte koje vežbe nisu dozvoljene, ali i koje možete raditi.

 dijastaza vezbe_1524767456 Izvor: Shutterstock

Razumljivo, svaka mama želi da taj pomalo okrugli stomak posle porođaja vrati u pređašnje stanje, te odlučuje da počne sa vežbanjem i trbušnjacima, kako bi poradila na tome. To nije dobro, jer možda imate stanje koje se naziva dijastaza.

možda vas zanima

Dijastaza (diastasis recti) je stanje koje drži vaš stomak oblim neko vreme posle porođaja. Zapravo, pravi se razmak između levih i desnih abdominalnih mišića. Ako radite trbušnjake, možete pogoršati ovo stanje.

Da li imam dijastazu?

Pre nego što rešite da radite vežbe, prvo testirajte sebe da li imate dijastazu. Lezite na pod sa savijenim kolenima i stopalima ravno postavljenim na pod. Stavite jednu ruku na stomak, tako da prsti budu na srednjoj liniji. Uradite jedan trbušnjak, mali pokret podizanja glave. Ako osetite razdvajanje mišića na stranu, kao neki mekan deo na sredini, to je verovatno u pitanju dijastaza.

Kakve vežbe treba izbegavati?

Izbegavajte sve pokrete poput trbušnjaka ili takozvanog planka. Ako se ovo ponavlja i forsira, pogoršaće se stanje, a mišići će se još više odvojiti. Takođe, trebalo bi da izbegavate podizanje teških stvari, bilo kakve vežbe koje uključuju uvrtanje kičme ili rad stomaka suprotno od gravitacije. Kada podižete i spuštate bebu, uvek noge držite savijene u kolenima, kako biste teret prebacili na mišiće nogu.

Koje vežbe se preporučuju?

Nikada nemojte same odlučivati o vežbama, konsultujte se sa stručnjakom, koji će vam pokazati šta možete da radite. Izbegavajte fizički napor koji angažuje uzdužne trbušne mišiće. Neki sturčnjaci preporučuju vežbe pomeranja kukova, istezanja, mostove. Uglavnom, možete da radite sve ono što drži stomak uvučenim, umesto da ga izbecujete unapred.

Uvek pre odluke da vežbate posle porođaja, važno je da pričate sa svojim lekarom. Nemojte žuriti i pustite telo da se isceli pre nego što krenete sa treningom.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica