Novopečeni roditelji se često uplaše kada, prvih dana sa bebom kod kuće, čuju kako njihovo novorođenče diše. Stvar je u tome da bebe mogu da budu prilično glasne dok spavaju, a i dišu brže od odraslih.

Naime, novorođenčad nemaju veliki kapacitet pluća koji bi mogao da održi dosta kiseonika, pa moraju brže, tj. češće da udišu i izdišu. Poređenja radi, odrasla osoba udahne oko 18 do 20 puta u minutu, da taj broj kod novorođenčeta iznosi između 40 i 60.

Beba ne diše ujednačeno. Roditeljima ponekad deluje kao da je dete zadihano jer diše pliće i ubrzanije nego što bi očekivali. Takođe, ponekad se dešava i da udišu duže i sporije, pa i da naprave pauzu od nekoliko sekundi, kada ne dišu. To se zove periodično disanje i sasvim je normalna pojava kod zdravih beba, na koju i roditelji vremenom naviknu.
Kako bebe rastu, njihov obrazac disanja se menja.

Postoji još razloga zašto bebe glasno dišu, a jedan od njih je i taj što ne umeju da pročiste grlo kašljanjem, kao odrasli. Zbog toga je ponekad korismo koristiti fiziološke kapi za nos, kako bi rastvorile sekret i omogućile bebi da lakše diše.

Bebe glasno dišu i zbog:

  • Malih disajnih puteva, zbog čega ne mogu da udahnu mnogo vazduha odjednom
  • Imaju mali nos i uske nozdrve
    Nosić im često može biti začepljen jer ne umeju da ga istresu
  • Imaju višak pljuvačke na zadnjem delu grla
  • Laringomalacija

Laringomalacija je urođena mana grkljana koja se karakteriše nedovoljno čvrstom hrskavicom grkljana. Bebe sa laringomalacijom često veoma glasno dišu, a to se najviše primećuje dok jedu ili plaču. Ovo stanje se obično primećuje već u prvim nedeljama života i traje do 12. ili 18. meseca i za to nije potreban nikakav poseban tretman.

Kada beba prestaje glasno da diše

Bebe najčešće prestaju da dišu već sa oko šest meseci. Kao i odrasli, nauče da udišu vazduh kroz nos, a izdišu na usta. Takođe, do tog uzrasta i pluća imaju veći kapacitet.

Kada treba da je odvedete kod lekara

Ukoliko je beba mlitava, teško se budi, ako kašlje i čuje se "zviždanje" u plućima, ako ima povišenu telesnu temperaturu, odvedite je kod lekara. Takođe, ako primetite da se ne pomera bebin grudni koš dok diše, ali i ako ste zbog bilo čega zabrinuti, najbolje je da potražite savet doktora.

BONUS VIDEO:

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook

(Yumama/N. Z.)