Bilo da se porađate prirodno ili carskim rezom, doza zabrinutosti i straha uvek postoji – da li će sve proći dobro. Tokom trudnoće mnoge žene prolaze kroz psihofizičku pripremu za porođaj, ali se mnogo manje priča o pripremi za carski rez.

Erin Bulkao, mama koja je imala hitan carski rez, kaže da joj to nije bilo baš najlepše iskustvo jer nije bila pripremljena. Sve je dobro prošlo, ona i beba su dobro, ali je zato ova mama rešila da ispriča svoju priču, kako bi pomogla drugim ženama koje se porađaju carskim rezom da budu spremnije.

"Volela bih da sam nekoliko stvari znala pre samog porođaja. Ovo su pitanja koja bih ja postavila da sam znala da idem na carski", napisala je Erin za baby-chick.com.

Kako deluje anestezija?

Ja sam dobila epidural, jer je plan bio da se porodim prirodnim putem. U mom slučaju su lekari samo pojačali dozu i odmah me pripremili za carski rez. Bilo je strašno jer sam mnoge senzacije osećala. Mislim da bi mi bilo lakše da sam to znala unapred.

Da li smem da nosim sočiva?

To je nešto o čemu gotovo niko i ne razmišlja, ali u nekim bolnicama traže da skinete sočiva i da tokom operacije nosite naočare. U nekim bolnicama dozvoljavaju sočiva, naročito u hitnim situacijama. Dobro je da to pitate unapred ukoliko imate planirani carski rez.

Šta se dešava tokom carskog reza?

Razumem da neki ljudi nemaju baš nikakvu želju da znaju detalje, ali može biti od pomoći ako znate šta se dešava tokom carskog reza. Takođe, to može pomoći da više cenite svoje telo zbog svega što može. Možete unapred da pitate doktora šta se dešava tokom operacije.

Šta ću videti?

Ono što nisam imala pojma je da ću tokom carskog reza ispred sebe imati plaši čaršaf koji sprečava da išta vidim. Osećala sam se veoma klaustrofobično i nekako "odsečeno" od porođaja.

Šta se dešava kada se beba rodi?

Iskreno nisam znala šta da očekujem – da li će mi staviti bebu na grudi, hoću li moći da je držim, da li će moj partner moći da je drži? Hoće li beba biti sa mnom dok me ušivaju? Sve su to pitanja na koja nisam znala odgovore jer je moj carski rez bio hitan, nisam imala vremena da pitam.

Kako će anestezija uticati na mene?

Drhtala sam, bukvalno. Telo mi se nekontrolisano treslo satima nakon porođaja, jedva da sam mogla da držim bebu. Bila sam i iscrpljena jer je moj prirodni porođaj trajao 15 sati. Da sam znala unapred šta da očekujem, da je to nomrlano, bilo bi mi mnogo manje strašno.

Kako izgleda oporavak?

Oporavak od carskog reza je u mom slučaju bio mnogo različit od oporavka posle prirodnog porođaja. Najpre, nisam mogla da ustanem iz kreveta 24 sata. Naravno, svako je drugačiji, ali bio mi je prikačen kateter i nije mi bilo dozvoljno da ustajem. Da sam znala, unapred bih pitala kako će izgledati oporavak, ko će brinuti o meni, kakve lekove će mi davati...

Kada sam počela da ustajem, hodanje i kretanje su mi pomagali da se brže oporavim. Volela bih da sam to znala ranije, takođe, tako da se ne bih plašila da se krećem.

Pitala bih takođe i koliko dugo ću biti u bolnici, kada ću moći da se krećem, koliko dugo smem da hodam? Šta smem da jedem posle operacije, koliki teret smem da podižem, koliko vremena treba ožiljku da zaraste? Da li ću, ako budem imala još jednu bebu, sledeći put morati da se porađam carskim rezom? Koliko moram da čekam pre intimnih odnosa? Kada smem da počnem da vežbam? Koliko treba da čekam pre sledeće trudnoće?

"Moj carski rez je bio hitan i zahvalna sam što postoji. Zahvalna sam svom telu što je sve izdržalo i ponosna sam na svoju kožu. Međutim, da sam bila informisana o ovoj proceduri, bila bih mnogo mirnija i sa više samopouzdanja bih prošla kroz sve to. Ako planirate carski rez, ohrabrujem vas da postavite sva ova pitanja jer zaslužujete da se osećate prijatno i samouvereno tokom svog porođaja", poručila je mama Erin Bulkao.

BONUS VIDEO: 

Kako stvarno izgleda carski rez TikTok/katoustar

(Yumama/N. Z.)