Stručnjaci stalno ističu koliko je važno da bebe provode aktivno vreme na stomaku. Okretanje bebe na stomak u budnom stanju pomaže u sprečavanju zaravnjenja glave, ali doprinosi i jačanju mišića koji će pomoći da beba vremenom počne sama da drži glavicu, ali i da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto.

Međutim, nisu svi svesni koliko je boravak na stomaku važan za razvoj bebe, zbog čega je dr Majkl Narvi objavio na TikToku video, kako bi svim roditeljima to pokazao. Naime, on je podelio snimak bebe koja nije provodila dovoljno vremena na stomaku, a koja kao posledicu toga ima plagiocefaliju ili zaravnjenje glave.

Zašto je važno da beba boravi na stomaku TikTok/nicu_musings

"Ovo je jedan od najdramatičnijih oblika plagiocefalije koje sam video", rekao je dr Narvi, dodajući da je to poznato i kao zaravnjenje glave koje se može javiti sa jedne ili obe strane glave.

"Ako se beba stavlja da leži samo na jednoj strani ili na leđa, duži vremenski period, ovo može da bude rezultat. Ova glava je ravna kao lenjir. Roditelji, ako vas ovo ne motiviše da stavljate bebu više na stomak, ne znam šta će", poručio je doktor.

Mnogi su komentarisali ovaj video koji je dr Narvi objavio, priznajući da ranije nisu razumeli koliko je važno da beba provodi aktivno vreme na stomaku.

Inače, plagiocefalija se javlja jer je bebina glavica mekana i može lako da promeni oblik. Uglavnom se zaravnjenje može zaustaviti time što ćete "sprečiti" bebu da spava u jednom položaju, odnosno okretaćete je u različite položaje.

Nekoliko faktora doprinosi zaravnjenju glave:

  • Ako beba ima napete vratne mišiće
  • Provodi dosta vremena u jednom položaju
  • Ne provodi dovoljno vremena na stomaku
  • Provodi dosta vremena u auto-sedištu, što je sprečava da se slobodno pokreće
  • Rođena je prevremeno, što znači da joj je lobanja mekanija

BONUS VIDEO:

Bebi pulsira glava TokTok/manishawillats

(Yumama/N. Z.)