Menstruacija nakon porođaja tokom dojenja obično se javlja nakon prekidanja dojenja. Ovo je period od 6 do 24 meseca, ali često nije sve "školski" i dešava drugačije - kod nekih mama obnavljanje ciklusa počinje istovremeno sa dojenjem.

Kada bi trebalo da dobijete menstruaciju posle porođaja?

Tokom laktacije, telo žene proizvodi hormon prolaktin koji blokira aktivnost jajnika, a ovulacija i sazrevanje jajnih ćelija ne dolazi. Ovo je normalno i prirodno stanje stvari. Ali iz više razloga, ovaj zakon ustanovljen prirodom može biti prekršen. ovo su razlozi:

  • Smanjenje učestalosti ili trajanja dojenja
  • Prebacivanje bebe na mešovitu ishranu
  • Uvođenje komplementarne hrane
  • Uzimanje hormonskih kontraceptiva
  • Stres, nepovoljni uslovi životne sredine, intoksikacija

Ako se menstruacija vrati iznenada, nema potrebe da prestanete sa dojenjem. Ovo se smatra vrstom norme. Ukoliko osetite jake bolove ili zdravstvene probleme, potražite savet akušera-ginekologa. Vraćanje normalnog ciklusa može potrajati dugo, 2-3 meseca ili više. Zavisi od individualnih karakteristika organizma. Možda se razlikuje od onoga na šta ste navikli pre porođaja, na primer, trajanje menstruacije, prateće senzacije i koliko su obline - sve ovo može da se promeni.

Uticaj menstruacije na majčino mleko

Postoji pretpostavka da nakon početka menstruacije, ukus majčinog mleka treba da se promeni. Postoje i zapažanja dojilja da je dete počelo da odbija dojku, da postaje hirovito i da se nemirno ponaša tokom hranjenja. Ali za to nema zvanične potvrde, pa je vredno pretpostaviti da razlozi za promene u ponašanju deteta leže u nečem drugom.

Ipak, početak menstrualnog ciklusa može uticati na količinu mleka. Zbog hormonalnih promena u telu žene, proizvodi se manje, a tokom sisanja teče sporije. Ovo može biti razlog za nemirno ponašanje bebe tokom laktacije. Problem se brzo rešava sam od sebe, a količina proizvedenog mleka se brzo vraća pod uslovom da beba redovno doji.

Kada se menstruacija vraća nakon porođaja tokom dojenja?

Majka koja doji može se osećati umorno i pospano kada počne menstruacija. Ovo stanje obično nestaje u roku od 1-2 dana. Predmenstrualni bol u dojkama može se pojaviti tokom i nakon dojenja. Ovo se može nastaviti do početka menstruacije i prvih dana ciklusa. Grudi su pune, čvrste i posebno osetljive na dodir.

Dešava se i obrnuto - nakon što se dojenje završi, menstruacija ne dolazi. Ali ne treba očekivati da će doći odmah, nakon završetka laktacije treba da prođe 6-8 nedelja pre nego što se menstruacija nastavi.

Ako posle ovog vremena menstruacija nije stigla, potrebno je da se obratite ginekologu. Mogući uzroci su hormonski poremećaji, oboljenje ili nova trudnoća. Postoji zabluda da žena ne može da zatrudni dok doji - to je neistina. Ako niste koristili zaštitu tokom dojenja, poslednja opcija može biti prilično moguća.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn

https://yumama.mondo.rs/beba/zdravlje-porodilje/a43306/menstruacija-posle-porodjaja-promene.html