Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO BEBA MLATARA NOGAMA I ŠTA OVIM ŽELI DA VAM PORUČI: Postoji 5 razloga - evo šta znači kada to radi pred spavanje

5 razloga zašto bebe mlataraju nogama - evo šta želi da vam poruči i zašto je važno da obratite pažnju kako se oseća kada ovo radi!

 Zašto bebe udaraju i mlataraju nogama. Izvor: Shutterstock

Jedno od najupečatljivijih ponašanja kod beba starih oko tri do četiri meseca jeste udaranje nogama. najčešće kada su srećne bebe mlaataraju nogama u vazduhu brzo, posebno kada se smeju. Ovo ponašanje nije neuobičajeno, a dešava se i kada bebe spavaju ili kada su uzbuđene.

Mlataranje nogama, posebno kada vaša beba pokušava da zaspi, je tehnika samoumirivanja i nije neuobičajeno da bebe stare oko četiri meseca steknu naviku da udaraju nogama. To je takođe način za bebe da se izraze i prenesu svoje uzbuđenje, potrebu za pažnjom ili nelagodu koja se obično odnosi na probleme sa gasovima. Generalno, ako je vaša beba srećna i rita se, to verovatno samo znači da imate aktivnu bebu sa puno energije.

5 razloga zašto bebe mlataraju nogama:

1. Tehnika samoumirivanja
Udaranje nogama obično se može tumačiti kao tehnika samoumirivanja koja se obično viđa kod beba starih oko tri do četiri meseca. To je način da se opuste i puste energiju kao deo rutine odlaska na spavanje. Udaranje nogama može pomoći vašoj bebi da oslobodi energiju i napetost pre spavanja, a takođe je i način da reguliše svoje emocije kroz fizičku aktivnost.

2. Istraživanje okoline
Udaranje nogama takođe može biti način da bebe istražuju svet oko sebe. Kako bebe počinju da postaju pokretnije, one koriste svoje noge kao način da uzimaju informacije iz svog okruženja, kao što su teksture, oblici, veličine, pa čak i zvuci. Udarati igračku nogama i terati je da se kreće ili proizvodi zvuk, može biti tako fascinantno za vašu bebu. Ova vrsta interakcije pomaže bebama da razviju svoje kognitivne i senzorne veštine i može biti veoma stimulativna za njih.

3. To je deo njenog fizičkog razvoja
Udaranje je takođe deo razvoja i jačanja mišića, jer bebe pokušavaju da ojačaju mišiće na nogama i razviju ravnotežu i koordinaciju u pripremi za puzanje ili hodanje. Dok vaša beba udara nogama, ona uči kako da kontroliše i koordinira svoje pokrete i bolje razume šta je njeno telo sposobno da uradi. Udaranje nogama takođe može poboljšati cirkulaciju krvi što može biti korisno za razvoj mišića.

4. Uzbuđenje i sreća
Udaranje nogama takođe može ukazivati na to da je vašoj bebi potrebna pažnja i da želi da bude podignuta ili utešena. Ako vaša beba udara nogama tokom igre ili kada je uzbuđena, velike su šanse da pokušava da sa vama prenese svoju radost .

5. Gasovi
Ponekad udaranje nogama može biti povezano sa gasovima ili probavom, jer bebe pokušavaju da udaraju ili pomeraju noge kako bi izbacile zarobljeni gas iz tela. Ako je vaša beba uznemirena kada udara nogama, možda pokušava da pomeri mehur gasa ili možda oseća neku nelagodnost.

Koliko god bilo slatko, mlataranje nogama i ritanje može mamam tokom hranjenja ili presvlačenja dodatno zakomplikovati situaciju. Iskusna mama troje dece i specijalista za negu novorođenčadi Salma E. otkriva šta treba da uradite:

  • "Probajte "ragbi" držanje - Ako dojite (ali i ako hranite na flašicu ili samo držite svoju bebu "profesionalnog rvača"), probajte "ragbi držanje". Umesto da držite bebu u krilu, postavite bebu na jastuk uz bok i poduprite bebinu glavu dlanom. Ovaj položaj za dojenje je bio spas kada je moja ćerka stekla naviku da toliko udara nogama čak i tokom hranjenja, a ja bih povremeno dobijala udarac pravo na ožiljak od carskog reza.
  • Učite svoju bebu empatiji - Ako vaša beba udara vas (ili druge ljude) nogama, nije prerano da je naučite da boli. Reći "Jao, to me je povredilo" i načiniti tužno lice pomoći će vašoj bebi da nauči empatiju i možda da kontroliše udarce.
  • Koristite vreću za spavanje - Ako vaša beba uglavnom udara nogama kada je stavljate na spavanje, toplo preporučujem vreću za spavanje. To će pomoći vašoj bebi da se oseća zatvoreno i sigurnije, što bi je moglo naterati da se opusti i zaspi bez toliko udaranja nogama.
  • Uverite se da vaša beba ima dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana - Ako je vaš mališan energičan udarač, možda jepotrebno da se tokom dana zajendo više igrate."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:01
Kako novorođenčetu dati sirup
Izvor: TikTok/thelatchrn
Izvor: TikTok/thelatchrn

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica