Većina majki uspeva da održi sve pod kontrolom i napravi svoj raspored obaveza. I dok se čini kako sve ide svojim tokom, postoji ono što definitivno ne možemo kontrolisati - menstruacija.

Ona je promenljiva usled raznih hormonskih promena, broja kilograma, količine stresa. Nakon porođaja dolazi do velikih promena u menstrualnom ciklusu.

1. Nakon porođaja, menstruacija će biti promenljiva

Obilno krvarenje koje počinje odmah nakon porođaja traje između dve i šest nedelja. To nije menstrualno krvarenje. To je, zapravo, otpuštanje krvi, tkiva i ostataka od porođaja. To je, bukvalno, način na koji se organizmam čisti.

Lekari uvek preporučuju da u ovom periodu koristite uloške umesto tampona i menstrualnih čašica.

Vaš redovan ciklus će se vratiti u zavisnosti od toga da li dojite. Prva menstruacija posle porođaja ne dolazi svima u isto vreme. Ako koristite mlečnu formulu, vaš ciklus će se vratiti za nekih šest nedelja. Ako redovno dojite ili koristite pumpicu, on će se verovatno vratiti kada uvedete čvrstu hranu, a sve to zbog hormona koji se luče pri dojenju.

2. Iako se ciklus nije vratio u normalu, možete ostati u drugom stanju

Žene koje ne doje bebu, mogu ovulirati već nakon 25 dana od porođaja. Ipak, imajte na umu da se nikako ne preporučuje da zatrudnite ubrzo nakon porođaja. Mnogo je sigurnije da sačekate da prođe 18 meseci.

Lekari, takođe, predlažu da izbegavate kontracepcijske pilule sa etrogenom barem tri nedelje posle porođaja. To može smanjiti količinu mleka.

3. Pilule mogu promeniti vaš ciklus

Prirodno je da tokom postporođajnog perioda razmislite o načinu kontacepcije.

Imajte na umu da pilule mogu uticati na vaš ciklus. Recimo, pilule koje sadrže estrogen i progesteron mogu učiniti da menstruacije budu lakše. Hormoni smanjuju količinu krvi. Neke pilule, obično one koje sadrže samo progesteron. mogu zaustaviti ciklus.

Važno je da o svemu ovome razgovarate sa lekarom, koji će najbolje moći da vas posavetuje.

4. Godine takođe utiču na ciklus

Sa godinama stvaramo manje estrogena. Manje estrogena samim tim znači i manje krvarenja. Manje estrogena dovodi i do malo bržeg gojenja u predelu stomaka. To onda može dovesti do promene u ciklusu.

5. Stres, naravno, ima uticaja

Stres zaista može uraditi neverovatne stvari našem telu, a to uključuje i preskakanje ciklusa ili pak obilnije krvarenje. Jasno je da ne možemo odbaciti sav stres iz svog života, ali možemo promeniti svoj stil života nabolje. Redovnije vežbajte, poboljšajte svoju ishranu i spavajte bolje. To će umanjiti stres i vratiti ciklus u normalu.